DPS Bar: Podržavamo izgradnju vrtića

Navodi se da je na sjednici konstatovano da parcela koju su srednje škole u dosadašnjem periodu koristile kao dvorište nije u vlasništvu, niti Opštine, niti srednjih škola, već pripada državi, i da njome upravlja Ministarstvo prosvjete
1543 pregleda 31 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: DPS Bar
Sa sjednice, Foto: DPS Bar
Ažurirano: 05.02.2019. 14:00h

Izvršni odbor DPS Bar podržava izgradnju objekta vrtića u Baru, zaključeno je na sjednici ovog opštinskog organa DPS-a.

Na dnevnom redu 25. sjednice Izvršnog odbora, koordinatora i predsjednika Mjensih odbora DPS-a Bar bilo je razmatranje aktuelne političke situacije u gradu i problematika vezana za izgradnju vrtića, saopšteno je iz barskog DPS-a.

"Demokratska partija socijalista je izgradnju dječjeg vrtića kao razvojnog projekta obećala građanima svojim izbornim programom još 2014. godine, koji je dobio većinsku podršku na tada održanim lokalnim izborima. Podršku građana dobili smo i na narednim parlamentarnim, lokalnim i predsjedničkim izborima, što je našu viziju razvoja potvrdilo kao ispravnu kod građana Bara. Učestvovali smo u donošenju svih potrebnih odluka za izgradnju vrtića na lokaciji predviđenoj DUP-om Topolica I, koji je Skupština Opštine usvojila prije gotovo deceniju, čemu je prethodila javna rasprava. Nakon što su ispunjene sve zakonske i tehničke procedure, vlasnik parcele i investitor na ovom objektu, Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Upravom javnih radova, pokrenuli su radove na izgradnji objekta u decembru 2018. godine, čiji rok izgradnje je 12 mjeseci", saopšteno je iz barskog DPS-a.

Navodi se da je na sjednici konstatovano da parcela koju su srednje škole u dosadašnjem periodu koristile kao dvorište nije u vlasništvu, niti Opštine, niti srednjih škola, već pripada državi, i da njome upravlja Ministarstvo prosvjete.

"Posebno je istaknuto da je priprema terena za izgradnju zahtijevala sječu stabala na toj lokaciji i da ta neophodnost nije učinjena nemarom niti neodgovornošću, već potrebom rješavanja pitanja obezbjeđivanja izgradnje obrazovne ustanove za najmlađe. Podsjećamo i da je krčenje lokacija prethodilo izgradnji mnogih objekata u gradu, kao što su Saborni hram i Sportska dvorana, prilikom čega, burne reakcije, kako nevladinih aktivista, tako i dijela građana, nisu postojale, te se stiče utisak da su aktuelna dešavanja politizovana u cilju dobijanja medijskog prostora i ostvarenja ličnih ambicija pojedinaca", saopšteno je.

U saopštenju se dodaje da je izvršni odbor DPS Bar zadužio lokalnu upravu da u komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom, shodno ingerencijama, zatraži rješavanje pitanja saobraćajnih gužvi u zahvatu prostora na kome je planirana izgradnja vrtića, budući da će isti biti infrastrukturno opterećen u toku radova i nakon stavljanja objekta u funkciju.

"Takođe, potencirano je da javne rasprave, kao mehanizmi, posredstvom kojih građani imaju mogućnost da učestvuju u donošenju odluka, trebaju biti posjećene, kako se ubuduće ne bi dešavalo da građani budu neinformisani o toku realizacije projekata u gradu. U ovom dijelu mora postojati obaveza lokalne uprave, ali i odbornika, u popularizaciji učešća građana u legislativnim procedurama i većem informisanju javnosti o mogućnostima direktnog učešća u donošenju odluka, zaključeno je na sjednici", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: