URA povodom afere „Ramada“: Procesuirati i Brajovića

"Međutim, nakon jučerašnje presude Višeg suda, pitanje je elementarne političke i moralne odgovornosti da se bivši i sadašnji premijer Milo Đukanović javno izvini Patriciji Pobrić i poslaniku Mladenu Bojaniću, za sve brutalne neistine koje je ranije iznosio“
76 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2017. 16:33h

Nakon izricanja kazne zatvora visokom funkcioneru Socijaldemokrata (SD) Nebojši Obradoviću, očekujemo da okrivljeni po hitnom postupku bude smijenjen sa funkcija direktora Direkcije za željeznicu i predsjednika odbora direktora podgoričke „Čistoće“, ali i da sud procesuira predsjednika SD-a, bivšeg ministra saobraćaja i pomorstva, a sadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, u najmanju ruku zbog lažnog svjedočenja, kazala je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić.

„Nismo ni očekivali drugačiji epilog, jer suštinska razlika između profiterskog SD-a i njihovog političkog mentora DPS - ne postoji. Međutim, nakon jučerašnje presude Višeg suda, pitanje je elementarne političke i moralne odgovornosti da se bivši i sadašnji premijer Milo Đukanović javno izvini Patriciji Pobrić i poslaniku Mladenu Bojaniću, za sve brutalne neistine koje je ranije iznosio“, istakla je Zoronjić.

Đukanović je, u julu prošle godine, istakao da afera„Ramada“ predstavlja „medijski skandal“, te da bi potencijalno dokazivanje navedenihzloupotreba u tom slučaju moralo „podrazumijevati i profesionalnu i političkuodgovornost“.

„U moru svakodnevnih zloupotreba službenih položaja, finansijskih malverzacija i drugih kriminalnih aktivnosti, slučaj okrivljenog Obradovića predstavlja vrh ledenog brijega, ali i najbolje pokazuje - na koji način funkcionišu predstavnici vladajuće koalicije. U zemljama koje počivaju na vladavini prava, a Crna Gora neminovno ide u tom pravcu - bez obzira dopadalo se to DPS-SD funkcionerima ili ne - ovakve presude značile bi i dugogodišnju zabranu obavljanja odgovornih javnih funkcija“, istakla je Zoronjić.

Zoronjić je istakla da je „položaj zviždača u Crnoj Gori daleko od poželjnog, jer politizovane institucije ne žele da im obezbijede efikasnu zaštitu“. Ona takođe navodi da je „u pitanju koordinirana akcija funkcionera vlasti, kako bi stavili do znanja svim drugim potencijalnim zviždačima, da su u procesu otkrivanja i dokazivanja zloupotreba - potpuno sami“.

„Međutim, na njihovu žalost, u Crnoj Gori je sve snažniji duh slobode i prkosa, jer svaka alternativa nužnoj demokratizaciji, depolitizovanju i jačanju institucija i vladavini prava - znači nastavak DPS autokratije i jednoumlja“, zaključila je Zoronjić.

Bonus video: