Marković: Crna Gora 5. juna postaje članica NATO

"Mi ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tražimo da se naši rezultati realno vrednuju i da nam Evropska komisija jasno kaže: ako budete radili kao do sada, završićete posao za pet godina"
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2017. 18:57h

Crna Gora će 5.juna postati najmlađa članica NATO alijanse, što je neminovnost koju ne može niko promijeniti , pa ni Rusija svojim miješanjem, rečeno je na otvaranju sedmog “ BS Foruma -“Budi siguran” koji se održava u Bečićima u organizaciji Atlanskog saveza Crne Gore .

"Formalno, 5. juna očekujemo uručenje našeg ratifikacionog dokumenta Stejt Departmentu i od toga trenutka Crna Gora će biti punopravna članica najmoćnijeg Saveza današnjice", kazao premijer Duško Marković ocjenjujući da je to je događaj „koji donosi više mira i stabilnosti Crnoj Gori, ali i svima ostalim na Balkanu“.

On je naglasio da ne vjeruje da bilo ko u Evropskoj uniji sumnja da Crna Gora u narednih najviše pet godina može ispuniti sve preostale kriterijume za članstvo.

"Mi ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tražimo da se naši rezultati realno vrednuju i da nam Evropska komisija jasno kaže: ako budete radili kao do sada, završićete posao za pet godina. To bi bio novi podstrek za državnu administraciju, vidljiva perspektiva za naše građane. To bi bio znak da EU istinski drži svoja vrata otvorena za Zapadni Balkan, sa jasnom dinamikom i vizijom budućnosti. U konačnom, to bi dalo novu snagu evropskom entuzijazmu u našem regionu i snažno doprinijelo stabilizaciji prilika i očuvanju mira i bezbjednosti“, kazao je Marković.

Navodeći da kraj Hladnog rada i intenziviranje procesa ujedinjenja Evrope nije donio prestanak opasnosti od ratova već da je Evroatlantski prostor suočen s novim prijetnjama i izazovima, Marković je ocijenio da u takvim okolnostima, NATO je najbolji bezbjednosni okvir, a za Crnu Goru i veća šansa za ekonomski napredak.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji je ponovio da je SAD ostaje na strani Crne Gore na svakom koraku ka putu ka NATO, a isto tako i za svaku zemlju u regionu koja ima tu ambiciju.

„ Savez između EU i SAD se neće mijenjati, jer je to savez koji ima ključnu ulogu u promovisanju mira i prosperiteta. SAD je posvećena NATO i to je jasno. Pristupanjem NATO pojačava konzistentnost politike otvorenih vrata i to politike prema Zapadnom Balkanu. Ali isto tako otkriva odlučnost Rusije i njenih savezika da pojačaju svoje mahinacije da podriju napredak Balkana u pridruživanju NATO i EU , na svaki način i kada god je to bilo moguće. Od drskog plana za Podgoricu, podrški pokretima u Bosni, do aktivnih pokušaja da se izoluje Kosovo..“ naveo je on.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera je ocijenio da „ljudi koji cijele narode i države tretiraju kao ličnu svojinu moraju lično i doživjeti gubitak kada neko želi da se oslobodi njihovog uticaja“.

„ U tom smislu, razumijem protivljenje i bijes Rusije zbog ulasaka Crne Gore u Nato....+ Rusija mora shvatiti i pomiriti se sa činjenicom da je Crna Gora članica NATO i da tu više ništa ne može uraditi“, kazaoa je Kentera.

Zamjenik pomoćnika generealnog sekretera NATO, Dejms Apatrej, kazao je da uticaj Moskve na ovaj region varira, i da se ne smije zanemariti ono što je bilo u Crnoj Gori.

,,Skorašnji incidenti ukazuju na to koliko je zaista Rusija spremna daleko da ide , i to izaziva bojaznost. Jedan stvar je koristiti propagandu, a druga koristiti nasilje, tako da svi moramo drzati o i otvorene“, kazao je on.

Direktor Centra za demokratiju i golobalni uticaj SAD Mark Karpenter je kazao da je 5.jun datum koji svi slavimo kao presudni trenutak za Crnu Goru.

„ Ali morate znati da ima još mnogo toga da se radi i uradi, i u bezbjednosom smislu i kao katapult koji će vas pogurati ka EU, ali istvoremeno osnažiti reforme na putu ka demokratiji“, naglaiso je on.

Hojt Ji: Bojkotom parlamenta poslanici odbacuju svoju odgovornost

Poslanici koji bojkotuju rad parlamenta odbacuju svoju odgovornost, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji.

Ji je ocijenio da lideri moraju naći političku hrabrost da izvedu nepopularne ali neophodne reforme u interesu građana, koje, kako je naveo, treba staviti prije interesa partija.

"Poslanici koji bojkotuju rad parlamenta odriču se svoje odgovornosti i ignorišu savjet nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Teodora Ruzvelta koji je kazao da je bolje biti hrabar lider u areni nego kritičar ili posmatrač sa strane“, kazao je Ji.

Lider SDP Ranko Krivokapić kazao je da svako vraćanje u skupštinske klupe prije objave Vlade da želi da dogovori oko ponovljenih izbora, bi bilo protiv upravo ciljeva demokratske obnove i reformi u Crnoj Gori

Komentarišućiu izjavu lidera DF da jedan dio opozcije pregovora sa američkom ambasadom o mirnoj smjeni vlasti , Krivokapić je kazao da je ustavna obaveza mirna smjena vlasti.

„ Vidjeli smo da ne treba da nam se de si Makedonija da bi se dogovorili i mirno predakli vlast. Ovi takozvani izbori su odložili tu mirnu promjenu vlasti, ali je neizbježno na sledećim izborima . To je ono što nas je i NATO članstvo podsjetilo. Ovo je poslednji Berlinski zid u Evropi. I Bjelorusija je promijenila vlast , a Crna Gora još nije i to je neizbježno“, kazao ej Krivokapić.

Galerija

Bonus video: