"OMOGUĆITI ADEKVATNO UČEŠĆE CIVILNOG SEKTORA"

"Preispitati odluku o izostavljanju Maraša"

Podsjeća se da je Vlada, 13.aprila, usvojila zaključak kojim je Maraš isključen iz Radne grupe
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2017. 12:14h

Grupa nevladinih organizacija zatražila je da premijer Duško Marković i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović preispitaju odluku o izostavljanja predstavnika MANS-a Vuka Maraša iz Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Podsjeća se da je Vlada, 13.aprila, usvojila zaključak kojim je Maraš isključen iz Radne grupe.

Navodi se da je obaveza Vlade Crne Gore da proces pregovora o pristupanju EU vodi transparentno i da omogući adekvatno učešće civilnog sektora.

"Naša je obaveza, kao predstavnika nevladinog sektora, da svojim djelovanjem doprinesemo transparentnosti tog procesa. Smatramo da to nije moguće, ukoliko se ovakve odluke donose mimo procedura i bez obrazloženja", navodi se u pismu Centra za ženska prava, Centra za građansko obrazovanje, Instituta alternativa, Centra za razvoj nevladinih organizacija i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Oni traže da Marković i Pejović preispitaju takvu odluku i da Maraša imenuju za člana Radne grupe, kako bi se saradnja sa civilnim sektorom bila u skladu sa demokratskim principima za koje su se, kako se navodi, javno deklarisali.

Reagovao je i LGBT Forum Progres, ocjenjujući da je odluka Pejovića neosnovana i protivna principima demokratije i evropskim vrijednostima.

"Naglašavamo da je rad na ovom poglavlju veoma značajan za cjelokupni napredak Crne Gore, pa ovakav odnos prema visokokvalifikovanim pojedincima, kakav Maraš, može samo da uspori evropski put Crne Gore i unazadi dosadašnje napore ostvarene u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas