ASK: Izvještaje o troškovima kampanje dostaviti do 7. juna

Iz Agencije za sprječavanje korupcije navode da je ukupno 12 političkih subjekata predalo izborne liste i obavijestilo Agenciju o otvaranju posebnog žiro računa za finansiranje troškova izborne kampanje, kao i odredilo odgovorno lice za namjensko trošenje novca i podnošenje izvještaja
107 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 10.05.2017. 15:03h

Svi politički subjekti koji su učestvovali na hercegnovskim izborima dužni su da do 7. juna dostave Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) Izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju i troškove opravdaju odgovarajućom dokumentacijom.

Izbori za odbornike u Skupštini Opštine Herceg Novi održani su 7. maja, a izborna kampanja za izbore, u smislu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, trajala je od 24. februara.

Iz ASK navode da je ukupno 12 političkih subjekata predalo izborne liste i obavijestilo Agenciju o otvaranju posebnog žiro računa za finansiranje troškova izborne kampanje, kao i odredilo odgovorno lice za namjensko trošenje novca i podnošenje izvještaja.

„Za finansiranje troškova kampanje, Opština Herceg Novi je u skladu sa zakonom, opredijelila 30 hiljada eura. Od tog iznosa je 20 odsto u skladu sa zakonom podijeljeno svim političkim subjektima koji učestvuju u kampanji“, podsjećaju iz ASK.

Ostatak od 80 odsto će se, kako se navodi, podijeliti srazmjerno broju osvojenih mandata, u roku od sedam dana od dana kada politički subjekti dostave Agenciji izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima, sa pratećom dokumentacijom.

„Politički subjekti su mogli da prikupljaju i sredstva iz privatnih izvora u toku kampanje, u konkretnom slučaju maksimalno do 15.000 eura, S tim u vezi, maksimalan iznos troškova izborne kampanje po političkom subjektu iznosio je 45 hiljada eura (čl.13 st.4 Zakona)“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, svi politički subjekti koji su učestvovali u kampanji su dužni da sačine i dostave Agenciji Izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju, sa pratećom dokumentacijom.

„Izvještaji se dostavljaju 30 dana od dana održavanja izbora, najkasnije 7. juna. Agencija obavještava političke subjekte da je neophodno da se troškovi kampanje opravdaju odgovarajućom dokumentacijom koja se prilaže uz izvještaje, i da se obračunavaju poreske obaveze za isplate naknada po raznim osnovama (rad na terenu, opunomoćeni predstavnici i drugo)“, kaže se u saopštenju.

Prateća dokumentacija uz Izvještaj podrazumijeva izvode iz banke za račun otvoren u svrhe plaćanja za izbornu kampanju – iz kojih se može vidjeti priliv novca iz javnih i privatnih izvora, kao i plaćanja prema dobavljačima, ugovore sa dobavljačima i emiterima za sve pružene usluge ili proizvode, kao i fakture dobavljača sa iskazanom pruženom uslugom ili isporučenim proizvodima.

Prateća dokumentacija podrazumijeva fiskalne račune za nabavke obavljene u maloprodaji, Odluke o prilogu koju je donio organ upravljanja dobavljača – ako ima popusta prilikom medijskog oglašavanja, odnosno datih priloga od pravnih lica, spisak volontera – ukoliko ih ima i ugovore o zajmu – ukoliko se politički subjekat zadužio.

„Agencija je stava da bi u cilju unapređenja transparentnosti, kontrole i praćenja finansiranja izborne kampanje, prilikom plaćanja troškova sa posebnog računa trebalo da preovladava bezgotovinski način plaćanja, sa posebnog žiro računa otvorenog za potrebe izborne kampanje“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: