Čavušoglu: Erdogan će ove godine posjetiti Crnu Goru

Čavušoglu je ocijenio da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna
71 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2017. 12:23h

Stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana važna je za region, ali i za evropski kontinent i Tursku, poručio je šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, ocijenivši da je Crna Gora zemlja za primjer.

On je najavio da će predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, ove godine posjetiti Crnu Goru.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je, nakon sastanka sa Čavušogluom, koji boravi u Crnoj Gori, kazao da su bilateralni odnosi između dvije zemlje odlični i da predstoji period daljeg jačanja svih odnosa saradnje, naročito u ekonomskoj sferi, kao i potpisivanje niza sporazuma.

„Konstatovali smo da posebnu sponu u našim odnosima predstavlja brojna dijaspora i crnogorski studenti u Turskoj“, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, renomirane turske kompanije prepoznale su privredne potencijale Crne Gore i započele poslovanje u Crnoj Gori i Crna Gora će biti zadovoljna ako se taj trend nastavi.

Čavušoglu je ocijenio da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna.

„S jedne strane je već završila proces ulaska u NATO, zbog toga želim da iskažem veliko zadovoljstvo. S druge strane, tokom procesa evropske integracije, Crna Gora dobro napreduje“, kazao je Čavušoglu.

Kako je rekao, Crna Gora je zemlja za primjer i sve što je uradila u Turskoj posmatraju sa velikom radošću. „Crna Gora je naš saveznik i želimo sa njom da razvijamo odnose“.

„Crna Gora će ubrzo postati punopravna članica NATO-a, i tokom tog procesa Turska je pokazala veliku i iskrenu podršku Crnoj Gori, a tokom članstva Crne Gore mi ćemo sa tom podrškom i nastaviti“, kazao je Čavušoglu.

Na pitanje da prokomentarišu političku stabilnost na Balkanu, posebno dio oko prisustva i miješanja Rusije u unutrašnje prilike u Crnoj Gori i inače, Čavušoglu je kazao da stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana nije važna samo za ovaj region, već i za evropski kontinent i Tursku.

On je poručio da svako mora da podrži stabilnost i bezbjednost ovog regiona.

„Prošle godine se i Crna Gora susrela sa problemima, imali ste pokušaj puča. Turska, koja je i to doživjela, neko je ko najbolje razumije tu situaciju. Ukoliko u regionu imate prazninu, puno ljudi želi da je popuni. Zbog toga je važno članstvo Crne Gore u NATO-u, a EU mora, takođe, mora da ima pozitivniju ulogu na Balkanu“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim riječima, sve što se dešava na Zapadnom Balkanu na neki način utiče na Evropu. „Tako da moramo imati mnogo bolji pristup i koji će kao glavni cilj imati podršku i stabilnost“.

Darmanović je rekao da Crna Gora u okviru svojih mogućnosti radi na što većoj stabilnosti i regionu i sama pruža doprinos tome i daje primjer koliko može, ocjenjujući da je članstvo u NATO-u najbolji način da se tome doprinese.

„Što se tiče ruske uloge na Zapadnom Balkanu, ona je dio šireg pristupa, ne radi se samo o našem regionu. Moglo bi se reći da Rusija djeluje po principu da se ometa širenje NATO-a i oslabi ili podijeli EU ukoliko je to moguće i iz tog ugla treba gledati i politiku koja se vodi ovdje“, dodao je on.

Kako je rekao, poznato je šta se dešavalo u Crnoj Gori u oktobru i koja je bila njihova uloga u tome, a vide se i, kako je rekao i njegov turski kolega, nastojanja da se taj vakuum popuni i na drugim mjestima u regionu.

„To nije toliko čudno ako imate kontinuirane izvještaje u demokratske izborne procese u zemljama koje su jače nego balkanske zemlje, zaključno sa nedjeljnim predsjedničkim izborima u Francuskoj“, kazao je Darmanović.

Što se tiče današnjeg glasanja u kosovskom parlamentu o demarkaciji, Darmanović je rekao da se nada da će do njega doći.

„Mi ćemo biti veoma zadovoljni ukoliko poslanici u kosovskom parlamentu ratifikuju Protokol o razgraničenju i time ovaj problem bude skinut sa dnevnog reda, problem koji ne postoji u Crnoj Gori“, naveo je Darmanović.

Ukoliko se, kako je rekao, to ne desi, u Crnoj Gori će biti strpljivi, jer je to stvar odnosa među političkim snagama na Kosovu i „mi tu ne možemo mnogo na to da utičemo, niti, na kraju krajeva, treba“.

„Vjerujemo da će prevagnuti odgovoran odnos koji će problem koji postoji, a koji zapravo i nije ozbiljan, riješiti na zadovoljavajući način za obje zemlje, i time otvoriti put za viznu liberalizaciju građana Kosova koji to zaslužuju“, dodao je Darmanović.

Čavušoglu je saopštio da postoji veliko interesovanje investitora i turskih državljana za Crnu Goru i da turske kompanije pokazuju interesovanje za privredne grane u Crnoj Gori.

„Moramo povećati investicije. Robna razmjena između Turske i Crne Gore je oko 75 miliona. Mislim da ovo nije dovoljno, moramo povećati robnu razmjenu, mislim da imamo dovoljno kapaciteta za to“, dodao je on.

S druge strane, kako je kazao, kulturnu saradnju treba i dalje razvijati. „Ovdje postoji kulturni centar koji uspješno posluje. Imamo u Turskoj oko 300 studenata iz Crne Gore“.

Što se tiče TIKA-e, Čavušoglu je kazao da znaju za njenu podršku u Crnoj Gori.

„Ozbiljni projekti su ovdje realizovani i za ovu godinu, TIKA je najviše iz budžeta izdvojila za projekte u Crnoj Gori, oko šest miliona dolara“, kazao je on.

Bonus video: