Koprivica: Za neodgovornu vlast zaduživanje bezbrižan i lak način finansiranja

O neuravnoteženosti državnih finansija koja narušava ukupnu makroekonomsku stabilnost, poručuje Koprivica, govori i porast deficita sa 114 miliona na 142 miliona eura, kao i iznosa potrebe za zaduženjem sa početnih 295 miliona na 739 miliona za svega pola godine
76 pregleda 3 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.07.2018. 15:55h

Da je državna kasa u velikoj opasnosti govore dva posljednja akta Vlade i Ministarstva finansija: rebalans budžeta i Uredba o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, koja se inače pokušala zakloniti od očiju javnosti. navodi se u saopštenju Moma Koprivice iz Demokratske Crne Gore.

Predloženim rebalansom se, kako tvrdi Koprivica, prvobitni tekući izdaci budžeta sa 752 miliona eura podižu na 779 miliona eura, a taj porast od 27 miliona ili blizu 4%, ukazuje na sve veći iznos neproduktivne javne potrošnje, ali i to da mjere štednje i teret krize ne snosi državno-partijski aparat, nego građani i siromašni slojevi društva. "Dakle, državno-partijski aparat troši sve veće iznose, a građani i sirotinja to alimentiraju plaćanjem poreza, a prije svega PDV-a, kao i odricanjem od sopstvene potrošnje".

O neuravnoteženosti državnih finansija koja narušava ukupnu makroekonomsku stabilnost, poručuje Koprivica, govori i porast deficita sa 114 miliona na 142 miliona eura, kao i iznosa potrebe za zaduženjem sa početnih 295 miliona na 739 miliona za svega pola godine

"Za neodgovornu vlast zaduživanje je bezbrižan i lak način finansiranja, ali to dugoročno vodi privredu ka smanjenju nacionalne štednje, gomilanju javnog duga i većim porezima u budućnosti. Opadanje izvornih prihoda govori o negativnim trendovima u makroekonomskom okruženju, padu ekonomskih aktivnosti i ofiranju države u borbi protiv sive ekonomije. Jednostavno, nije budžet okean da bi bilo i za narod, i za brata, kumove, tajkune i partijske vojnike", piše u saopštenju poslanika Demokrata.

Prema njegovim navodima navodima, pomenuta Uredba je nastavak dekretomanije, odnosno umnožavanja uredaba izvršne vlasti kojima se zadire u zakonodavni domen.

"Vlada ovim ozbiljno narušava ustavni princip hijerarhije pravnih akata. To se čini kako bi Vlada na mala vrata, daleko od očiju javnosti i bez javne diskusije regulisala stvari na način koji odgovara njoj i njenim favoritima".

Smisao ove Uredbe, tvrdi Koprivica, je želja da se politički kontroliše privreda.

"I ovaj propis je kombinacija ustupaka i diskrecione ocjene državnih službenika, što omogućava nagrađivanje onih privrednika koji su dirigovano pritiskali svoje zaposlene u prethodnim izbornim ciklusima ili davali priloge za kampanje vladajuće partije. O neozbiljnosti i lošim namjerama aktuelne vlasti posebno govori to što jednu istu materiju čas reguliše zakonom, a čas uredbama", poručio je Koprivica.

Dodaje i da je ovaj propis "najuvjerljiviji pokazatelj lošeg ekonomskog stanja", jer ukazuje da veliki dio privrede nije u stanju da redovno i u skladu sa zakonom izmiruje svoje poreske obaveze.

"Ako se čestim izmjenama poreskih propisa dodjeljuju privilegije, to može biti izvor velike finansijske nediscipline i moralnog hazarda. Nije dobro da se stvaraju očekivanja da su neminovni ustupci jer to vodi slabljenju podsticaja da se izvrše svoje obaveze. Privrednicima tada slabe i motivi da realno sagledavaju svoj ekonomski položaj i poslovne učinke. A najgore od svega jeste to što se formiraju očekivanja od političke vlasti da dodijeli ustupak i time se faktičli potiru ekonomske slobode", tvrdi Koprivica.

S obzriom da je crnogorska privreda mala, a tržište nepotpuno, briga države za ekonomske mogućnosti preduzeća da plaćaju poreze je opravdana, ali je, poručuje on, nedopustivo uvođenje finansijske nediscipline i političke kontrole privrede kroz dodjele ili uskraćivanje privilegija.

"Sve slabosti ove Uredbe namijenjene su favorizaciji burazerskih preduzeća i političkom dirigovanju u privredi. Tako u njoj nema jasno i precizno uređenih kriterijuma za dodjelu pogodnosti, nema eksplicitno propisanih zabrana u kojim slučajevima se neće dozvoliti, nema regulisanja posljedica neizmirivanja obaveza i pod ovim povlašćenim uslovima. Takođe, ne postavlja se barijera preduzećima koja su u dužem periodu pokazala da ne mogu poslovati bez enormnih poreskih pogodnosti. No, aktuelna vlast tako u kontinuitetu na aparatima drži svoje favorite zaslužne za njeno održanje", poručuje poslanik Demokrata.

On je zaključio da je crnogorskoj privredi potrebna aktivna industrijska politika i efikasni i pravični porezi, a ne držanje na aparatima režimskih favorita i političko kontrolisanje privrede. "Prijeka je potreba da se utvrdi odgovornost državnih službenika za ogromne razmjere zastarijevanja poreskog duga", zaključeno je u saopštenju Moma Koprivice, poslanika Demokratske Crne Gore.

Bonus video: