Treba li ukinuti sve izbore zbog Rusije?

Tvrdnjama da bi Rusi mogli uticati na vanredne izbore, DPS pokušava da zaustavi pad rejtinga
22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2017. 05:31h

Tvrdnjama da bi Rusija mogla uticati na vanredne izbore, Demokratska partija socijalista (DPS) nastavlja sa zastrašivanjem građana i pokušava da zaustavi pad rejtinga kod birača, smatraju u opoziciji. Premijer Duško Marković izjavio je za “Glas Amerike” da zahtjev opozicije za vanrednim izborima ne može biti prihvaćen iz političkih razloga, odnosno da bi se tako otvorio novi teren za destrukciju iz Rusije.

Član predsjedništva Socijeldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da Markovićeve tvrdnje znače da treba ukinuti izbore dok god bude Rusije ili dok DPS raskine koalicioni sporazum sa partijom Vladimira Putina. On je je rekao da su novi izbori, uprkos Markovićevim izjavama, neminonovnost.

“Uvjeren sam da je i Marković o tome obaviješten. Vlada nema odgovore na duboku političku, ekonomsku i socijalnu krizu, naprotiv, samo je produbljuje. Umjesto naplate stotina miliona eura poreskog duga i uzimanja od najbogatijih svaki potez Vlade je udar na najsiromašnije slojeve stanovništva. Imamo zabrinjavajući rast nezaposlenosti i mnoštvo privatizacionih afera. Izbori su jedini način rješavanja duboke sistemske krize”, tvrdi Zeković.

Opozicija bojkotuje parlament od oktobarskih izbora, zahtjevajući da se parlamentarni izbori ponove najkasnije do 2018. godine. Čelnici DPS-a su u nekoliko navrata poručili da parlamentarni izbori neće biti ponovljeni, dok je Marković i juče pozvao opozicione predstavnike da uđu u parlament, a nakon toga i u Vladu. Opozicione partije su ranije odbijale takve pozive, zahtjevajući da se izbori održe najkasnije uporedo sa predsjedničkim.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da je Marković nakon pobjede opozicije u Herceg Novom “izgubio kompas” i da se “plaši naroda a ne Rusa”.

“Poraz u Budvi, Kotoru i Novom upalio je lampicu za uzbunu DPS, koja će u narednom periodu bježati od izbora kao đavo od krsta. Kao i u svakoj drugoj bježaniji, DPS će tražiti one za koje bi se uhvatiti kao davljenik za slamku. Prvobitno je to bio Milošević, pa Tuđman, pa Koštunica, pa Tadić i tako su došli do Rusa. I umjesto da kažu da neće biti izbora, jer se plaše naroda, po već oprobanoj matrici, istakoše da nema izbora jer se plaše Rusa”, tvrdi Bogdanović, navodeći da je “gubitnička poruka” Marković i Mila Đukanovića, koju ponavljaju gotovo tri decenije, izgubila svaku vrijednost.

“Imamo kondicije, znanja, upornosti i snage da izdržimo sve udare i taktike Đukanovićeve gubitničke ekipe i da ih dovedemo tamo gdje su odavno trebali biti: na smetlištu političke istorije. Zato, nema prekida bojkota parlamenta, jer ih jedinstvo opozicije i naša odlučna borba boli kao porazi koji će se narednom periodu ređati u čitavoj Crnoj Gori”, kazao je Bogdanović.

Zeković je podsjetio da je Đukanović tvrdio i da bi prelazna vlada bila “istorijski i globalni fenomen”, a da je na nju kasnije morao pristati, da bi je na kraju afirmisao.

“Očigledno opet moramo čekati da DPS pređe put od oštrog protivljenja do afirmisanja onoga protiv čega su bili”, kazao je Zeković.

Rudović: DPS dovoljan za destrukciju

Potpredsjednik pokreta URA Neđeljko Rudović kazao je da, iako je teško ne uočiti da sa nekih stranih adresa ima pokušaja uplitanja u unutrašnje stvari Crne Gore, tvrdnje Markovića još teže mogu naći uporište u zdravom razumu. “Ako pretpostavimo da će se miješati Rusija, ona će se svkako umiješati, jer nas iduće godine čekaju predsjednički izbori. Zašto onda ne bismo održali i nove parlamentarne izbore zajedno sa predsjedničkim. Ili Marković misli da će Rusi intervenisati samo kada su parlamentarni izbori na dnevnom redu? Smiješna je to argumentacija”, rekao je Rudović za “Vijesti”.

On je naveo da Crnoj Gori treba dijalog, zrelost političkih partija i pobjeda razuma nad destrukcijom. “Sa takvom vlašću, odnosno ovakvim uzurpatorima vlasti, Crnoj Gori ne treba Rusija da proizvede destrukciju. Za to je dovoljan ovakav DPS”, rekao je Rudović.

Bonus video: