REAGOVALI NA OPTUŽBE

NVO sektor i rukovodstvo Radio Tivta osuli po Demokratama: Nismo marionete DPS-a

Istakavši da nije član mijedne partije, Čekić je kazao da to potvrđuje ičinjenica da su mu djeca i zet nezaposleni već 10 godina
98 pregleda 3 komentar(a)
Mašo Čekić promocija knjige, Foto: Siniša Luković
Mašo Čekić promocija knjige, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.05.2017. 13:43h

V.d. direktor Radio Tivta (RT) Dragan Popadić negirao je tvrdnje predsjednika OO Demokrata Tivta Vladimira Arsića da je lokalni javni servis, zbog svega što se događalo sa blokiranjem njegovog Savjeta, od ozbiljnog medija pretvoren u sopstvenu karikaturu.

“RT nije karikatura, već ozbiljan i odgovoran medij koji je nastavio da radi kao i do sad, profesionalno i korektno. Mi imamo vd direktora, ali ne i vd stanje. RT nikad nije dozvolio, i neće, dok sam ja na čelu, da neko sa strane utiče na uređivačku politiku. RT mora ostati nezavisan, bez obzira ko je na vlasti. Ova redakcija, profesionalna i sastavljena od časnih judi, to neće dozvoliti. I Demokrate, možda nesvjesno, ovakvim saopštenjem utiču na izbor budućeg Savjeta. A njegova nezavisnost je ključ odbrane nezavisnosti ovog emitera”, poručio je Popadić.

Arsić je prethodno optužio tivatsku vladajuću DPS-SD-HGI koaliciju da je bez ikakvog zakonskog osnova, preko odluke SO, jednovremenim dizanjem ruke odbornika, Popadiča razriješila funkcije direktora RT zbog isteka mandata i istovremeno ga imenovala za v.d. direktora.

Čelnik Demokrata je ustvrdio da je Popadić na taj način postao “politički izabran direktor” i naglasio da je u toku organizovana kampanja izbora tri nova člana Savjeta RT kako bi se odblokirao rad tog tijela, ali se sve to po njemu, radi pod direktnom kontrolom “DPS družine”.

“Zakonski je upitno može li SO da imenuje vd direktora javnog emitera. To su kazali i zaposleni u RT, ali su imali jedan jedini uslov – ako do toga dođe to može biti samo Dragan Popadić. I ja sam pristao. To ne prejudicira izbor budućeg direktora, već samo spašava trenutnu situaciju u kojoj je direktoru istekao mandat, a Savjet je od pet, ostao samo na dva člana”, odgovorio je Popadić lideru tivatskih Demokrata.

Arsićeve tvrdnje da je blizak DPS-u i da će stoga kao predstavnik NVO sektora biti imenovan za člana Savjeta RT, negirao je i nekadašnji urednik te medijske kuće, Mašo Čekić. Istakavši da nije član mijedne partije, Čekić je kazao da to potvrđuje ičinjenica da su mu djeca i zet nezaposleni već 10 godina.

“Kada budem želio, upisaću se sam u DPS ili neku drugu partiju. Do tada, i dalje ću biti aktivista više NVO koje mi daju podršku da budem član Savjeta RT. A to, iskreno, želim. Na društvenim mrežama sam se kandidovao i prije raspisivanja konkursa. Ispunjavam sve uslove, imam znanja i iskustva, imam podršku 28 NVO iz Tivta koje daju pečat kulturnom i uopšte javnom životu Opštine, a vi ih optužujete na najružniji način,” poručio je Čekić

Demokratama, napominjući da je ostvario prepoznatljive rezulate kao NVO aktivista I da “brojni mladi ljudi cijene mij rad I lobiraju za mene”.

Iz NVO “Evropski dom” su saopštili da su predali Čekićevu kandidaturu i kao “potpu nu neistinu” odbacili Arsićeve tvrdnje “koji nas je javno prozvao i optužio za kolaboraciju sa vlašću i za netransparentan rad.”

“RT je jedna priča, vlasti i opozicija druga, a treća NVO, jer se nekome potkrala greška da nas sve stavi u isti koš. Nikako ne pristajemo na to da nas bilo ko stavi u centar nekakve korupcije, u smislu prljave igre, dok je zapravo u pitanju zakonski, slobodan i demokratski čin predlaganja kandidata, koji će profesionalno obavljati ulogu člana Savjeta, posebno u situaciji kada je ugrožen status RT. Mi ne samo da na to imamo pravo, nego čak i obavezu, ako su NVO, en general, korektiv društva, ili bi barem to trebalo da budu. Želimo, dakle, svima da damo na znanje da je jedini razlog našeg predloga da tu funkciju obavlja Mašo Čekić činjenica da je iskusan profesionalac i častan čovjek, a Savjet treba da radi upravo po tim uzusima”, saopštio je “Evropski dom”.

Preporučujemo za Vas