Katić spreman za gradonačelnika

Katić tvrdi da će se zalagati za što širu koaliciju, kako bi vlast bila stabilna i realizovan predizborni programa. On je kazao da očekuje dogovor sa DF-om, iako je sa tim političkim savezom bilo neslaganja i oštre polemike tokom kampanje. On nije isključio da poziv za pregovore bude upućem i koaliciji SDP-URA
62 pregleda 25 komentar(a)
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Stevan Katić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.05.2017. 17:24h

Nosilac liste Demokratske Crne Gore Stevan Katić pozvao je opoziciju na pregovore o formiranju nove vlasti u Herceg Novom, navodeći da je spreman da prihvati funkciju gradonačelnika ukoliko bude predložen. Pregovori o formiranju vlasti u Herceg Novo, trebalo bi da počnu do kraja sedmice.

“Političke opcije koje su dobile najveći broj glasova, treba da vode ključnu riječ u formiranju nove vlasti”, kazao je Katić.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom Demokratska partija socijalista je osvojila 12 odborničkih mandata, Demokrate 9, Demokratski front četiri a Novska lista ima tri odbornika. SNP je osvojio dva mjesta, dok po jednog odbornika imaju koalicija SDP-URA, Građanska lista “Mišo Škobalj”, Socijaldemokrate i “Izbor”.

Katić tvrdi da će se zalagati za što širu koaliciju, kako bi vlast bila stabilna i realizovan predizborni programa. On je kazao da očekuje dogovor sa DF-om, iako je sa tim političkim savezom bilo neslaganja i oštre polemike tokom kampanje. On nije isključio da poziv za pregovore bude upućem i koaliciji SDP-URA.

Za formiranje vlasti u lokalnom parlamentu koji ima 34 odbornička mjesta, Demokratama i Frontu, potrebna je podrška Novske liste i SNP-a. Tokom kampanje i nakon izbora, većina partija je bila izričito protiv koalicije sa DPS-om. Liste koje nikada nisu bili u vlasti sa DPS-om u Herceg Novom, osvojile su 21 odbornički mandat.

Nosilac liste Fronta Simonida Kordić očekuje da se opozicija lako dogovoriti oko temeljnih principa, navodeći da je najbitnije da se formira vlast koja neće ponavljati greške prethodnika.

“Moramo se osloniti na kvalitetne kadrove, kako bi vlast bila operativna i neopterećena balastom”, istakla je Kordićeva, dok su iz Novske liste kazali da će o koalicijama i uslovima pod kojim bi ušli u vlast javnost obavijestiti narednih dana.

Nosilac liste SNP-a Danijela Đurović ocjenila je da je opozicija u Herceg Novom pokazala snagu, navodeći da će uslov ulaska SNP-a u vlast biti poštovanje izbornog programa stranke.

Nosilac liste SDP-URA Dragan Šimrak rekao je da je rano razgovarati o eventualnim koalicijama.

“Izvjesno je da nećemo razmatrati nikakvu ponudu DPS-a i njegovih satelita”, kazao je Šimrak.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović kazao je da brzina rasta Demokratske Crne Gore ugrožava Demokratski front (DF), ali ostavlja bez birača umjerene opozicione partije. On je kazao da Demokrate, kao novi lider u opoziciji, mogu postati meta ostalih opozicionih partija ili će će ostale partije prihvatiti liderstvo stranke Alekse Bečića.

Vujović kazao da bi vanredni parlamentarni izbori doveli do dramatične prekompozicije na opozicionoj sceni.

“Teško da bi ovaj talas rasta Demokrata preživjele neke opozicione partije, a i najveći opozicioni blok, DF bi doživio težak pad. Stoga će biti interesantno kako će ostale partije reagovati”, kazao je Vujović agenciji.

Bonus video: