Marković i Tilerson se složili: Crna Gora dala snažan i ozbiljan odgovor destrukciji iz Rusije

"Saglasili smo se da je prije svega odgovornost na liderima Zapadnog Balkana da sami pronalaze najbolja rješenja za viziju Balkana koja će biti i evropska i evroatlantska, da sami ne pravimo probleme, da te probleme stavljamo na sto našim partnerima i prijateljima", rekao je Marković
96 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Reks Tilerson, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Reks Tilerson, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.05.2017. 18:04h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je veoma sadržajnim današnji sastanak sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom rekavši da su otvorene brojne teme od skorog članstva Crne Gore u NATO-u do situacije na Zapadnom Balkanu i ruskog prisustva u regionu čime su podstaknute destruktivne snage u regiji. saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Marković se danas u Vašingtonu sastao sa Tilersonom.

"To je bila zaista jedinstvena prilika da otvorimo sva ona pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa između SAD i Crne Gore, ali i da otvorimo sva ona važna pitanja koja se tiču regiona Zapadnog Balkana, Evropske unije i svijeta globalno. Ono što smo sa zadovoljstvom konstatovali i sa jedne i sa druge strane je da američko-crnogorski odnosi imaju zadovoljavajuću dinamiku i da su na visokom nivou, a to se posebno manifestovalo brzom ratifikacijom Protokola o članstvu Crne Gore u NATO-u. To je potvrđeno veoma brzo ratifikacijom u Senatu, a istovremeno veoma brzom reakcijom predsjednika Trampa i same podrške koju smo dobili od državnog sekretara Tilersona njegovim pismom Senatu", premijer Marković.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o kompleksnim pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu, kao uslova za evropsku i evroatlanstsku perspekitivu u okolnostima kada se dešavaju zabrinjavajući trendovi u kojima imamo sve više nestabilnosti i rizika, nego stabilnosti i aktivnih politika.

"Saglasili smo se da je prije svega odgovornost na liderima Zapadnog Balkana da sami pronalaze najbolja rješenja za viziju Balkana koja će biti i evropska i evroatlantska, da sami ne pravimo probleme, da te probleme stavljamo na sto našim partnerima i prijateljima", rekao je Marković dodajući da je konstatovano da je Crna Gora pozitivan primjer i u tom slučaju.

"Crna Gora sama rješava svoje probleme, Crna Gora je za nešto više od 15 proteklih godina mira i stabilnosti na Balkanu iskoristila na najbolji način. Mi ćemo 5. juna najvjerovatnije postati i formalno članica NATO-a. Naša Evropska agenda ide zadovoljavajućom dinamikom – otvorili smo 26 poglavlja od ukupno 33, ove godine ćemo otvoriti još nekoliko, a istovremeno radimo na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanje institucija i stvaranje uslova za brži ekonomski razvoj, nova zapošljavanja i veći kvalitet života", rekao Marković.

Po njegovim riječima, na sastanku s Tilersonom posebna tema je bila rusko prisustvo u regionu Zapadnog Balkana čime se podstiču i hrane destruktivne i pronacionalističke snage, koje imaju za cilj da zaustave i crnogorsku perspektivu ali i evropsku i evroatlantsku perspektivu drugih zemalja Zapadnog Balkana.

"Složili smo se da je Crna Gora dala veoma snažan i ozbiljan odgovor toj destrukciji koja je dolazila iz Rusije. U dijalogu i u odlučnosti u vođenju te politike ćemo tražiti odgovore kako da se odnosi sa Rusijom dovedu na racionalan i prihvatljiv nivo", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je poručio da smatra posebno važnim da se sada, u novim uslovima, stvaraju prilike da više američkih investitora bude prisutno u Crnoj Gori kako bi ulagali u turizam, energetiku, poljoprivredu i infrastrukturu.

"Zato su preduslovi jačanje vladavine prava, uspješna borba protiv kriminala i korupcije. U tom smislu Stejt Department i američka Vlada će pružiti snažnu podršku kao i do sada jačanju naših institucija kako bi obezbijedili ovaj nivo profesionalizma i održivosti" zaključio je Marković.

Tilerson je rekao da će SAD nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru i nakon njenog skorog ulaska u NATO

"Državni sekretar je poručio da će SAD nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru i nakon njenog skorog ulaska u NATO", saopšteno je iz Vlade.

Tilerson je takođe zahvalio Markoviću na posjeti, čestitao mu na predstojećem članstvu u NATO, istakavši da je Crna Gora došla do toga zahvaljujući ostvarenim rezultatima.

"On je naglasio da vjeruje da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema obavezama koje prosticu iz članstva, kao ravnopravan novi član Alijanse. Tilerson je rekao i da će stabilnost Crne Gore doprinijeti i stabilnosti čitavog Zapadnog Balkana, čemu su SAD veoma snažno posvećene. Naglasio je da region nije zaboravljen, jer je njegova stabilnost važna i za čitavu Evropu i šire. Ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi u cilju dalje demokratizacije društva, u čemu će SAD i dalje pružati snažnu podršku Vladi Crne Gore", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Bonus video: