POBJEDA OPOZICIJE Podaci na 100%: DPS 12 mandata, Demokrate 9, DF 4...

“Dali smo riječ i riječ smo održali. Nakon Budve, nakon Kotora od večeras je i Herceg Novi slobodan,”
0 komentar(a)
Slavje Demokrate, Foto: Čitalac reporter
Slavje Demokrate, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 07.05.2017. 20:55h

Otvaranjem 51 biračkog mjesta jutros u 7 sati, u Herceg Novom počeo je izborni dan, a većina biračkih mjesta je zatvoren u 20 časova.

Na prijevremenim izborima građani biraju novi lokalni parlament. U birački spisak upisano je 24.927 birača.

UŽIVO

22:24 Demokratska Crna Gora je saopštila njihove rezultate nakon 100% izbrojanih glasova. Prema njihovim podacima, DPS je osvojio 31% ili 12 mandata, Demokrate nepunih 25% ili 9 mandata, Demokratski front nepunih 11%, odnosno 4 mandata, Novska lista 7.8% ili tri mandata, a Socijalistička narodna partija 5.5% ili 2 mandata. Po jedan mandat su osvojili Izbor, Socijaldemokrate, koalicija SDP i URA i Građanska lista za Herceg Novi.

“Dali smo riječ i riječ smo održali. Nakon Budve, nakon Kotora od večeras je i Herceg Novi slobodan,” kazao je predsjednika Demokrata Aleksa Bečić. Opširnije ovdje>>>

22:05 Iz Novske liste su "Vijestima" kazali da su sigurno osvojili dva mandata, a da se nadaju i trećem.

22:01 Tarzan Milošević je kazao da je Demokratska partija socijalista pojedinačno najjača partija u Herceg Novom. Opširnije ovdje>>>

21:56 Lider URA Dritan Abazović je proglasio pobjedu opozicije. Opširnije ovdje>>>

21:40 Prema podacima iz dva izborna štaba, na oko 80% prebrojanih glasova, Demokratska partija socijalista ima 12 mandata, Demokrate 9, Demokratski front 4, Novska lista 3, Izbor 2, Socijaldemokrate, Građanska lista za Herceg Novi, SNP i koalicija SDP-URA po jedan mandat.

Ostalo je da se prebroji još desetak biračkih mjesta, od kojih je šest sa velikim brojem glasača.

21:00 Opštinska izborna komisija je saopštio da je na izborima glasalo 66.95% upisanih birača, odnosno 16.689 ljudi. OIK je saopštila da nije dobila nijedan zvaničan prigovor na regularnost izbora.

Na prethodnim parlamentarnim izborima, u oktobru 2016. na izborima u Herceg Novom je glasalo 17.099 glasača.

20:05 U Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) još nemaju podatak da li su zatvorena sva biračka mjesta.

Birači su mogli da glasaju do 20 sati.

"Ako se građanin koji ima pravo da glasa, zatekne na biračkom mjestu u vrijeme njegovog zatvaranja, biće mu omogućeno da glasa", objasnila je predsjednica OIK Mirjana Ivanović.

Istakla je da će podatak o zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti imati oko 20:40.

18:35 Predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Mirjana Ivanović rekla je da do sada nije bilo nijednog prigovora na izborni proces.

"Do ovog trenutka nismo zaprimili nijedan prigovor", kazala je Ivanović za Televiziju "Vijesti"

Ona je rekla i da se prvi rezultati ne mogu očekivati prije sjutra ujutro.

18:25 Do 18 sati glasalo je 14.534 birača ili 58,3 odsto.

18:15 Petar Kosić iz Herceg Novog je kazao da se prepoznao na fotografiji koju je danas prikazala Demokratska Crna Gora iz koje je rečeno da je na tromeđi biračkih mjesta kod hotela Lighthouse parkiran crni "BMW" u kojem sjedi muškarac i snima ko izlazi na glasanje.

Kosić odlučno demantuje da je bilo koga ili bilo šta snimao.

"Nerijetko tu parkiram auto, a danas sam došao da sa prijateljima popijem kafu u hotelu "Lighthouse". Ogorčen sam ovakvim podmetanjima i manipulacijama, koji su direktan napad na moju čast", rekao je Kosić "Vijestima".

16:30 Sekretar Opštinske izborne komisije (OIK) Nenad Đorđević rekao je da nisu dobili nijedan zvanični prigovor na izborni proces.

"OIK nije zvanično dobila nijedan prigovor. Bilo je jedno obavještenje od Demokaratske Crne Gore da se ispred glasačkih mjesta 7 i 8 u Igalu nalazi neko lice koje navodno snima birače. Članovi komisije su izašli na lice mjesta nakon obavljenog razgovora sa članovima biračkog odbora nisu mogli konstatovati takvo stanje. O tome smo sačinili službenu zabilješku, tako da smo taj podatak primili i postupili. Ukoliko bude zvaničnih, daljih prigovora, komisija će u skladu sa zakonom donijeti meritorne odluke", kazao je Đorđević.

15:25 Do 15 sati je glasalo 11.273 birača ili 45,22 odsto, saopštili iz Opštinske izborne komisije.

14:36 U Opštinsku izbornu komisiju do sada nisu stizale primjedbe ni građana, ni učesnika izbora o nepravilnostima na biračkim mjestima, kazala je Vijestima predsjednica OIK Mirjana Ivanović.

Ona je objasnila proceduru kada se dobije prigovor.

"Dio članova OIK odlazi na lice mjesta i utvrđuje činjenično stanje, nako čega donosimo odluku".

13:40 Demokrate su saopštile je na biračkom mjestu 23. Igalo 8 došlo do kršenja pravila izbornog procesa. "Naime, član biračkog odbora na navedenom biračkom mjestu, predstavnica Demokratske partije socijalista, Ivana Krivokapić, na svom mobilnom telefonu šalje centrali DPS-a imena birača koji su izašli na glasanje. Krivokapić je dva puta upozorena od strane opunomoćenog predstavnika Demokrata, nakon čega je uklonila telefon", navodi se u saopštenju.

"Vijestima" je iz Demokrata rečeno i da je na tromeđi biračkih mjesta kod hotela Lighthouse parkiran crni "BMW" u kojem sjedi muškarac i snima ko izlazi na glasanje. Dostavili su i fotografiju i video snimak.

13:05 Dragan Šimrak nosilac liste Koalicija SDP/URA -Vazda, glasao je u minut do 12 na Savini u SMŠ Ivan Goran Kovačić. "Danas je praznik demokratije u svakom društvu koje teži da bude prosperitetno", kazao je Šimrak.

13:00 Sekretar OIK-a Nenad Đorđević rekao je agenciji MINA da do sada nijesu zabilježene nikakve nepravilnosti.

12:30 Do 12 sati glasalo je 7374 birača, odnosno 29,5 odsto

12:18 Dr Savo Marić, nosilac Novske liste koji je glasao u Igalu, vjeruje da će izlaznost biti najveća do sada. Očekuje fer kampanju bez nasilja.

12:13 Nosilac liste Crnogorska, Milan Lakićević, glasačko pravo iskoristio je u Đenovićima, na biračkom mjestu Đenovići 2.

"Ja sam danas srećan čovjek. Sa mnom je moja porodica. Moj sin i moja snaha su došli iz Holandije da me podrže i da glasaju", izjavio je Lakićević nakon glasanja.

12:00 "Vjerujem u Herceg Novi i zbog potencijala ovog grada i cijele Opštine vratio sam se u Herceg Novi. Znam da će Novljani svojim glasom pokazati da vole svoje Herceg Novi i svoju djecu, kojoj je mjesto u našem Novom", kazao je Dušan Radović Krušo, nosilac liste Izbor - Novi DA.

11:20 Danijela Đurović, nosilac liste "SNP – Socijalistička narodna partija Herceg Novi – Ustani i pobijedi, samo za Novi, mr Danijela Đurović" iskoristila je pravo glasa u Igalu.

"Nadam se da će izbori proteći u demokratskoj atmosferi i u skladu sa zakonom", istakla je Đurović.

10:25 Na biralištu Savina u SMŠ Ivan Goran Kovačić svoje biračko pravo iskoristila je Simonida Kordić nosilac liste Demokratski front – Novi ili on.

"Očekujem da izbori prođu u redu i u demokratskoj atmosferi, kako bi građani mogli slobodno da iskažu svoju volju", kazala je Kordić.

10:20 Na glasačkom mjestu br. 36 na Savini jutros je glasao Petar Porobić, nosilac izborne liste "DPS Herceg Novi Sigurnim korakom za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović".

"Vjerujem da će sve proteći u redu i da će svi doprinijeti regularnosti izbora", kazao je Porobić.

9:15 Do 9 sati glasalo je 1.744 biraca ili 7 odsto upisanih.

U trci 12 lista

Za skupštinski saziv od 34 odbornika na prijevremenim izborima građani će birati između 12 izbornih listi. U izbornoj trci su šest partija, četiri građanske grupe i dvije koalicije: Bokeljski demokratski savez – nosilac liste Stevan Lepetić , Novska lista, nosilac liste dr Savo Marić, DPS Herceg Novi Sigurnim korakom za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović – nosilac liste Petar Porobić, Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Herceg Novi, nosilac liste Tatjana Fanfani, Demos – Pravo na budućnost – Za Herceg Novi, nosilac liste Marko Mirjanić, Građanska lista za Herceg Novi – Mišo Škobalj – nosilac liste Aleksandar Škobalj, Crnogorska – nosilac liste Milan Lakićević, Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede, a ne podjele, nosilac liste Stevo Katić, Koalicija Demokratski front – Novi ili on, nosilac liste Simonida Kordić, Izborna lista SNP – Socijalistička narodna partija Herceg Novi – Ustani i pobijedi, samo za Novi, nosilac liste mr Danijela Đurović, Građanska grupa Izbor – Izbor-Novi da, nosilac liste Dušan Radović Krušo i Koalicija SDP/URA -Vazda – nosilac liste Dragan Šimrak.

Odluku o prijevremenim lokalnim izborima jednoglasno je, 3. februara, donijela SO Herceg Novi, nakon što je Grupa birača Izbor prethodno raskinula vladajuću koaliciju sa DPS om.

Na lokalnim izborima 14. decembra 2014 godine na birališta je izašlo 16.924 građana, odnosno 68,2 odsto od 24.810 upisanih upisanih birača.

Učestvovalo je 7 listi, a najviše glasova 6.029, odnosno 13 odborničkih mandata, osvojio je DPS . Udruženje birača Izbor dobilo je 4.216 glasova, odnosno devet mandata. Koalicija SNP – DF – NS sa 3.936 glasova, osvojila je osam mandata, a Grupa građana Novska lista i SDP koji su imali 893, odnosno 880 glasova, osvojili su po dva mandata. Kvalifikacionu kvotu od 497 glasova nijesu ispunili CDU, koji je imao 343 glasova i Glas Novoga kome su povjerenje dala 283 građanina.

Nakon jednomjesečnih pregovora u januaru 2015 godine, DPS i Izbor su dogovorili zajedničko vršenje vlasti u Herceg Novom u naredne četiri godine, jer niko od učesnika nije osvojio apsolutnu većinu, odnosno 18 odborničkih mandata.

Građani će moći da provjere da li su upisani u birački spisak

Ministarstvo unutrašnjih poslova uspostavilo je kol centar, na jedinstvenom broju 19820, uoči izbora u Herceg Novom.

„Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informacije o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa“, saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: