Tužioci više od godinu ispituju Jokićevo državljanstvo

"Nakon dobijanja odgovora od nadležnih organa Republike Srbije biće donijeta odluka", kazala Čelanović
279 pregleda 49 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: PR Centar
Vladimir Jokić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.12.2018. 10:30h

Kotorsko tužilaštvo više od godinu ispituje da li je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokratska Crna Gora) došao na vlast nezakonito, na osnovu sumnji Demokratske partije socijalista (DPS) da je on u vrijeme izbora 2016. godine bio državljanin Srbije i time prekršio zakon.

“Predmet formiran povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, je u fazi izviđaja. Nakon dobijanja odgovora od nadležnih organa Republike Srbije biće donijeta odluka,” kazala je za “Vijesti” portparolka Osnovnog džavnog tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Kotorsko tužilaštvo je sredinom avgusta prošle godine počelo da ispituje da li je Jokić prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Predmet je formiran dan nakon što je DPS zatražio od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da saopšti javnosti da li je on u vrijeme održavanja lokalnih izbora dobio odbornički mandat kao državljanin Srbije.

Zakonom je propisano da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.

Crna Gora nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.

Jokić je više puta negirao da je prekršio zakon i dostavio potvrdu da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije, navodeći da nije kao “ideolozi DPS-a da se krijem u drugim državama”, aludirajući na osuđenog šefa kriminalne organizacije Svetozara Marovića.

Tužilaštva u Kotoru, Herceg Novom i Pljevljima su prije više od pola godine odbacila kao neosnovane navode Demokrata da su sedam funkcionera DPS-a strani državljani.

Hercegnovsko tužilaštvo je odbacilo navode Demokrata da odbornici DPS-a u Skupštini opštine Stevan Koprivica i Nevena Keković imaju državljanstva Srbije, kotorsko da je odbornica DPS-a u SO Budva Vesna Vučetić državljanka Srbije, a pljevaljsko da su odbornici DPS-a u SO Pljevlja Sabrina Hadžiosmanović i Mervan Avdović državljani Bosne i Hercegovine, a direktor “Čistoće” Saša Ječmenica i predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milko Čolović državljani Srbije.

Demokratska Crna Gora u širokoj koaliciji upravlja Kotorom od kraja 2016, kada je na lokalnim izborima uspjela da smijeni sa vlasti DPS i njene koalicione partnere u tom gradu.