Potpisan protokol: NOVA sarađuje sa Dodikom

U Protokolu se navodi da SNSD i Nova ističu kao svoj najviši cilj opstanak, duhovnu obnovu, ekonomski prosperitet srpskog naroda u Republici Srpskoj i Crnoj Gori
0 komentar(a)
Nova protokol, Foto: Nova srpska demokratija
Nova protokol, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 05.05.2017. 14:05h

Nova srpska demokratija (NOVA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisli su protokol o saradnji čiji je cilj, kako se navodi, opstanak, duhovna obnova, ekonomski prosperitet srpskog naroda u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Nove, Protokol je potpisan polazeći od sličnih programskih opredjeljenja i stavova, prateći tradiciju prijateljstva i dobrosusjedstva i potrebe da se uspostavi trajna saradnja u interesu obje stranke.

U Protokolu se navodi da SNSD i Nova ističu kao svoj najviši cilj opstanak, duhovnu obnovu, ekonomski prosperitet srpskog naroda u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„Težeći kulturnom i ekonomskom jedinstvu, očuvanju duhovnih i humanitarnih vrijednosti, te jedinstvu srpskog naroda na zajedničkim prostorima, stranke izražavaju spremnost za saradnju i zajedničku odgovornost kojom će učvrstiti stabilnost i doprinijeti razvoju prijateljskih odnosa među srpskim narodom Republike Srpske i Crne Gore“, piše u dokumentu.

Navodi se da SNSD i Nova, uvažavajući volju svojih građana da očuvaju Republiku Srpsku i Crnu Goru, srpsko nacionalno pitanje ističu kao temeljno demokratsko pitanje, poštujući nacionalnu ravnopravnost, slobodu i jednakost, vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i sloboda drugih nacionalnih zajednica sa kojima srpski narod vjekovima živi zajedno.

„SNSD i NOVA posebnu pažnju posvećuju unapređenju saradnje u oblastima zaštite slobode i prava građana u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, obrazovanja, kulture, nauke, informisanja, zaštite kulturno-istorijskih spomenika, sporta i omladine", precizira se u Protokolu.

Saopšteno je da je saradnja između SNSD i NSD otvorena za javnost i odvija se radom stranačkih organa, razmjenom političkih i organizacionih iskustava stečenih u dosadašnjem radu i o drugim pitanjima bitnim za međusobnu saradnju.

„SNSD i NSD će osnovati Odbor za saradnju, kojeg će činiti po tri člana iz obe stranke, delegiranih od nadležnih stranačkih organa. Sjednice Odbora za saradnju će se održavati po pravilu jednom u pola godine, naizmjenično u Republici Srpskoj i Crnoj Gori“, navodi se u Protoklou.

Dokument su u ime Nove i SNSD potpisali Simonida Kordić i Luka Petrović.

Bonus video: