Samo obećanja ne fali

Nisu ispunjena obećanja za kolektor, javnu rasvjetu, doma za stare, obnovu šetališta...
74 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi
Ažurirano: 05.05.2017. 05:18h

U susret izborima u Herceg Novom, političari su, agresivnije nego ikada, ubjeđivali građane da su oni pravi izbor. Išli su od vrata do vrata, neke su porodice, prema sopstvenim priznanjima, obišli i tri puta, dijelili su propagandni materijal, cvijeće, majice, olovke... a ponajviše obećanja.

U izbornim programima svih učesnika značajno mjesto dato je razvojnim projektima, prije svega u turizmu, kao i rješavanju infrastrukturnih problema. Obećavaju preispitivanje neuspjelih privatizacija, uključivanje Bolnice u Meljinama u sistem javnog zdravstva, ulaganje u poljoprivredu i obrazovanje, depolitizaciju lokalne samouprave i zalaganje za smanjenje administrativnog aparata. Svi računaju na mlade visokoobrazovane stručnjake „koji neće odlaziti iz Novog, nego će se vraćati u njega“, jer će im biti obezbijeđen posao.

Učesnici na izborima tvrde da ako budu dio vlasti, finansijska sredstva za njihove program neće nedostajati, jer između ostalog računaju i na fondove EU. Ističu da u svojim redovima imaju stručnjake koji će ih realizovati, ali i da će angažovati sve koji imaju znanja, iskustva i volje da rade, bez obzira na političku pripadnost.

U obećanjima ipak prednjači DPS, koji je u koaliciji sa Grupom birača Izbor prethodne dvije i po godine vršio vlast u gradu. Njihovi ministri i visoki partijski funkcioneri, koji skoro svakodnevno obilaze Novi, obećavajući „brda i doline“. Između ostalih, gradiće školu u Igalu, što je bilo obećano i prije dvije i po godine, ali pod uslovom da oni budu vlast, kako je nedavno istako premijer Duško Marković u razgovoru sa aktivistima DPS-a u gradu.

Uoči izbora 2014. DPS je obećao preispitivanje privatizacija kojima „nisu postignuti puni efekti“. Tadašnji premjer i sadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović je u Novom poručio da „ako (Dragan) Brković ne uloži više 30 miliona u Vektra Boku, biće promijenjen i dovešćemo drugog investitora”. Iako Brković nije uložio ništa od najavljenih 30 miliona eura, a Boka tek nedavno izašla iz stečaja, nikave posljedice nije snosio. Đukanović čak najavljuje pomoć države Vektra Boki u pronalaženju strateškog partnera.

Đukanović je prije dvije i po godine kazao i da će nastaviti da rade „na boljem korišćenju kapaciteta Brodogradilišta u Bijeloj“. Danas je Brodogradilište u stečaju, njegova imovina se rasprodaje, a budućnost nekadašnjeg giganta koji je zapošljavao i do 1.000 radnika je neizvjesna.

„Bolnica Meljine ima tradiciju i ostaće dostupna građanima Herceg Novog, sa novim kvalitetom, sa aktuelnim ili drugim investitorim“, kazao je lider DPS-a i najavio da će sa novom vlašću u gradu „ispraviti ono što se nije pokazalo dobrim rješenjem“. Danas je budućnost bolnice neizvjesna, jer je toku sudski spor sa vlasnikom Atlas grupe, koja je privatizovala.

Predizborno obećanje DPS da će Institut Dr Simo Milošević u Igalu, kao bitan privredni resurs, zadržati osnovnu medicinsku djelatnost „palo je u vodu“ samo nekoliko mjeseci kasnije kada je sklopljen Ugovor o prodaji većinskih državnih akcija Instituta britansko-američkom konzorciju International Wellness Gropu Limited osnovanom sa 1.000 funti kapitala. Taj konzorcijum je na zemljištu Instituta najavljivao gradnju 55 novih vila i 150 kuća sa dvije, tri ili četiri sobe sa parkingom i pogledom na zaliv, otvaranje SPA centara, bez jasnog ugovora da će medicinska rehabilitacija i liječenje ostati osnovna djelatnost te zdravstvene ustanove. Ni prava zaposlenih nisu bila zaštićena.

“Za investitore, odnosno vlasnike, koji ne investiraju ništa, imaćemo kaznenu politiku, kako bi ih prisilili da urade nešto ili prodaju zemljište”, najavljivano je iz novskog DPS-a, ali nije realizovano. Kao što nisu ispunjena ni obećanja o brzom završetku kolektora, izgradnji javne rasvjete, rekostrukciji šetališa uz more, izgradnji doma za stare... Krenuo je novi krug starih obećanja, a da li će građaniponovo povjerovati u njih znaće se nedjelju veče.

Koalicije neminovne, gotovo svi poručuju da neće sa DPS-om

Za 34 mjesta u novskoj skupštini boriće se Bokeljski demokratski savez, Novska lista, DPS, Socijaldemokrate, Demos, Građanska lista za Herceg Novi Mišo Škobalj, Crnogorska, Demokrate, Demokratski front, SNP, Građanska grupa Izbor i Koalicija SDP – URA.

Sva predviđanja i političke analize kazuju da nijedan učesnik izbora neće ostvariti apsolutnu pobjedu, pa su koalicije neminovne. Većina učesnika poručuje da neće u koaliciju sa vladajućom partijom. „Svi su dobrodošli osim DPS-a, koji je imao šansu, a nije je iskoristio”, kazao je lider Izbora Dušan Radović Krušo. On je i na prošlim izborima bio kategoričan da neće sa njima, ali je na to pristao nakon posredovanja tadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića. Raskid te koalicije prouzrokovao je krizu vlasti i zakazivanje vanrednih lokalnih izbora.

Ako je suditi po predizbornoj retorici, u kojoj su se međusobno napadali opozicionari, naročito DF i Demokrate, moguće su teškoće i na toj strani oko eventualnih postizbornih koalicija.

Na izborima 2014, DPS je osvojio 13, Izbor 9, koalicija SNP – DF – NS 8, Novska lista i SDP po 2 mandata.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora, DPS gubi podršku birača. Opozicija je tada osvojila oko 4.000 glasova više od DPS i SD-a.

Bonus video: