Demos: Mjere za afirmisanje porodice prioritet u Herceg Novom

Dodaje se da Demos kao prioritet vidi i podršku školovanju najmlađih
0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.05.2017. 16:33h

Ekonomska i sveopšta društvena kriza, osim brojnih posljedica, posebno pogađa mlade u Herceg Novom, saopšteno je iz izborne liste Demos - Pravo na budućnost za Herceg Novi.

"Nebriga lokalne i državne vlasti prema porodici poprima zabrinjavajuće razmjere. Ta nebriga, moglo bi se reći, prerasta i u svoj teži oblik namjernog zapostavljanja, čija posljedica bi mogla biti stvaranje generacija bez zdravih ideala i sa pogrešnim ciljevima. Naša je obaveza da stanemo na put ovakvoj pošasti i zaustavimo uništavanje onoga što nam je ostavljeno u Crnoj Gori kao svetinja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi alarmantni podaci o smanjivanju broja stanovnika za deset odsto između dva popisa i iseljavanju mladih morali učiniti da buduća vlast u Novom hitno donese podsticajne mjere u oblasti socijalne politike, sa naglaskom na afirmisanju porodice.

"Herceg Novi može biti opština za primjer po tome što će donijeti konkretne odluke u cilju afirmisanja zdravog društva. Demos nudi rješenja koja smo sebi stavili kao obavezu pred Novljanima kada smo predstavili naš program i ljude koji će taj program sprovesti. Kao mjere koje će se sprovesti u narednom periodu izdvajamo sljedeće", navodi se u saopštenju.

Ova izborna lista kazala je da je sve veći broj mladih bračnih parova koji imaju potrebu za liječenjem neplodnosti.

"Po nekim istraživanjima ova brojka izlazi čak na 15 odsto. Kako je liječenje i vještačka oplodnja skup proces, a država finansira samo tri pokušaja vještačke oplodnje, mi u Demos-u ćemo, kao dio nove vlasti u Herceg Novom, obezbijediti da prvi pokušaj vantjelesne oplodnje bude na račun opštine, kao znak brige lokalne vlasti prema svojim građanima. Ova praksa nije nepoznata u regionu. Postoje pozitivne prakse ovako odgovornog ponašanja opština u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Svjestan potreba novorođenčadi i teškoća svježih roditelja da obezbijede finansije za početni period, Demos se zalaže da za svako novorođenče roditelji dobiju jednokratnu pomoć opštine u iznosu od 200 evra. Ovim potezom želimo bar djelimično motivisati mlade parove da ne odlažu svoje roditeljstvo zbog finansijske nesigurnosti. Odgovorna lokalna vlast mora podržati porodicu", navodi se saopštenju.

Dodaje se da Demos kao prioritet vidi i podršku školovanju najmlađih.

"Naš konkretan plan je da posebnom odlukom opštine svi osnovci dobiju besplatne udžbenike. Podsjećamo da je ulaganje u obrazovanje uvijek za dobrobit društva u kojem želimo da živimo. To je samo dio naših konkretnih mjera, početak trajnog i sistematskog djelovanja za unapređenje socijalne politike. Briga o najranjivijim i najugroženijim djelovima društva, stvaranje uslova za razvoj prosperitetne zajednice i zdrave porodice ono su što izborna lista Demos – Pravo na budućnost za Herceg Novi predlaže svojim sugrađanima. Zaokruživši broj 5 u nedjelju dajete glas za odgovorne ljude u opštinskoj vlasti, glas za Herceg Novi, glas za budućnost", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: