Kolašinci se "sjetili" da nisu odmarali: Iz opštinske kase im izdvojeno više od 5.000 eura

Pojedini bivši fukcioneri tražili su isplate za sve četiri godine mandata, pa su im naknade uglavnom i isplaćivane, jer nije bilo napisanih rješenja o korištenju odmora za taj period
2160 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Na ime navodno neiskorištenih godišnjih odmora, funkcionerima i starjšenima bivše kolašinske vlasti izdvojeno za isplatu iz opštinske kase više od 5.000 eura. Ta cifra, izvjesno je, biće viša jer zahtjevima nekih funkcionera još nije udovoljeno, a neki su odlučili da pokrenu i sudske postupke.

Koliko je to značajan iznos za budžet Opštine, najbolje pokazuje činjenica da se toliko izdvaja godišnje za sve projekte lokalnih NVO, a to je i trećina sredstava kojima Opština pomaže rad svih sportskih klubova u Kolašinu.

Nadoknade, kako su kazali u lokalnoj upravi, onima koji su to tražili isplaćene su na osnovu rješenja predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića. Prema podacima koje su “Vijesti” dobila u Sekretarijatu za finansije, kada je riječ o funkcionerima i starješinama u bivšoj koalicionoj vlasti DF-SNP-SDP, u manjini su oni oni koji nijesu naknadno tražili novac po tom osnovu. Među njima su bivša predsjednica Opštine Željka Vuksanović, glavna aministratorka Perunika Popović i sekretar za finansije Goran Rakočević.

Pojedini bivši fukcioneri tražili su isplate za sve četiri godine mandata, pa su im naknade uglavnom i isplaćivane, jer nije bilo napisanih rješenja o korištenju odmora za taj period.

Loša praksa trošenja novca građana zbog toga što su, navodno, bili “neumorni” za vrijeme obavljanja funkcija, to jest zbog toga što nijesu koristili zakonom garantovano pravo na godišnje odmore, bivši funkcioneri naslijedili su od svojih predhodnika.

Od 2014. do 2018. godine isplaćeno je na desetine hiljada eura po istom osnovu funkcionerima i straješinama iz koalicije DPS i Grupe birača (GB). U tom period gotovo svi bivši kolašinski funkcioneri izvršne I zakonadvene vlasti pred sudom su tražili isplatu naknada, jer, navodno, nijesu išli na godišnje odmore dok su vladali tim gradom. Iznosi koje su dobijali, bili su značajno uvećani sudskim troškovima.

Nakon što su im prestale funkciju, naknade za godišnje odmore tada nijesu tražili bivši predsjednik Opštine Darko Brajušković, sekretar za ubanizam Vladan Bulatović i načelnik Komunalne policije Dragan Vlahović. Preko 100.000 eura po tom osnovu, od novca građana, prije nekoliko godina, dobili su vatrogasci, koji su tvrdili da sedam godina nijesu odmarali, iako je njihov tadašnji šef na sudu to negirao.

Bulatović je “Vijestima” kazao da se slična praksa neće dešavati u narednom periodu. On je obećao da će svi “službenici, namještenici I ostali u lokalnoj upavi korititi ubuduće godišnje odmore, onako kako zakon propisuje”. Pema njegovim riječima, svi će tokom radne godine dooijati rješenja o gidišnim odmorima.

“Nećemo dozvoliti da se budžetska sredstva ubuduće koristiti na nepotrebne stavke”,Kola rekao je on.

Bonus video: