"CG dokazala posvećenost vrijednostima NATO - slobodi, demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima"

“Neophodne pravne reforme, uključujući i odredbe sporazuma kako bi se omogućilo NATO trupe u Crnoj Gori i raspoređivanja crnogorskih trupa u podršci NATO, implementirane su”, saopštio je Rifman
54 pregleda 0 komentar(a)
NATO, Crna Gora
NATO, Crna Gora
Ažurirano: 03.05.2017. 09:44h

Crna Gora je dokazala posvećenost vrijednostima NATO-a – slobodi, demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima, ocijenio je pomoćnik načelnika Štaba NATO Komande za transformacije iz Norfolka u Sjedinjenim Američkim Državama, Ralf Rifman /Ralf Reefman/.

On je naveo da se Vojska Crne Gore (VCG) proteklih godina posvetila ispunjavanju ciljeva za pristupanje Alijansi.

“Crna Gora je preuzela vlasništvo nad odgovornošću za buduće članstvo u NATO i stavila veći naglasak na razvoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima”, rekao je Rifman na otvaranju godišnje konferencije za integraciju (Anual Integration Conference – AIC), koja predstavlja dio bilateralnih aktivnosti NATO i Crne Gore tokom integracionog procesa u Alijansu.

On je ocijenio da je urađeno mnogo posla.

“Neophodne pravne reforme, uključujući i odredbe sporazuma kako bi se omogućilo NATO trupe u Crnoj Gori i raspoređivanja crnogorskih trupa u podršci NATO, implementirane su”, saopštio je Rifman.

Načelnik Generalštaba VCG, Ljubiša Jokić, zahvalio se svim članovima NATO radne grupe za pristupanje i integraciju na njihovoj bezrezervnoj podršci, konstruktivnim prijedlozima i dosadašnjoj pomoći.

On se zahvalio i za slanje ekspertskih timova za istraživanje iz oblasti NATINAMDS, CIS I NSWAN, jer su, kako je kazao, dobijene informacije, savjeti i pomoć neprocjenjive za njegov štab.

“Izrada nacionalnog plana integracije, plana NATO podrške i Godišnjeg plana za 2016/2017. godinu, kao i naporan rad AIWG doveli sun as do kraja prve faze – ulaska Crne Gore u NATO, baš u trenutku kada će process ratifikacije biti gotov”, saopštio je Jokić.

On je rekao da su naporno radili od prošlog sastanka u Podgorici, i pokrenuli razgovore za rješavanje Air Policuing na nacionalnom i međunarodnom planu. “Prilično sam siguran da smo na pravom putu”.

Jokić je kazao da su instalacije i zahtjevi za koneciju za NSWAN i NATO Informacionim i komunikacionim sistemima u završnoj fazi.

“Uslovi za dostizanje inicijalnih operativnih sposobnosti u okvieu Vazduhoplovnog operativnog centra će biti ispunjeni po Planu”, saopštio je Jokić.

Crna Gora je, dodao je, uključena u NATO proces odbrambenog planiranj i dobila je prvi paket ciljnih sposobnosti.

“Zajedno sa saveznicima i NATO štabovima prošli smo dugačak put i dosta smo postigli”, ocijenio je Jokić.

Prema njegovim riječima, svjesni su da je to samo jedan korak u čitavom procesu, i da još uvijek postoji puno posla koji treba uraditi.

“Proces integracija će ostati naš fokus u narednim godinama i u potpunosti smo svjesni da će nam donijeti nove benefite u izgradnji vojnih kapaciteta i sposobnosti”, poručio je Jokić.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović, ocijenio je da će Crna Gora, s obzirom na to da postoje samo dvije članice u kojima treba da se završe neke interne procedure, biti punopravna članica NATO-a početkom juna.

To, međutim, kako je rekao, ne znači da je crnogorski put završen.

“Crna Gora će nastaviti sa reformama i posvećenosti u sprovođenju dnevnog reda NATO, čime dokazuje da je kredibilan i pouzdan saveznik. Čvrsto verujem da će naše puno članstvo u Alijansi pozitivno uticati na bezbjednosnu situaciju u regionu”, naveo je Ivanović.

Bonus video: