URA: Od nezaustavljive industrije do opljačkanog Nikšića

U pokretu URA ističu da predstavnicima vlasti čak i “odgovara stanje osiromašenih i poniženih radnika, sa kojim se može manipulisati zarad dnevne politike i očuvanja korumpirane vlasti“
6 komentar(a)
Ura Nikšić, Foto: URA
Ura Nikšić, Foto: URA
Ažurirano: 01.05.2017. 18:45h

Nikšić je, kao grad sa preko dvadeset hiljada industrijskih radnika, bio primjer uspješne privrede u Crnoj Gori i regionu. Međutim, nakon višedecenijskog propadanja, rasprodavanja i pljačkanja, pod patronatom i za potrebe DPS-a, današnji praznik u našem gradu - slavi svega dvije hiljade industrijskih radnika, naveli su u nikšićkom odboru Građanskog pokreta URA.

“Današnji položaj radnika, dominantno zaposlenih u firmama koje posluju “od danas do sjutra“, je uređen po robovlasničkom sistemu. Uslovi za rad su nehumani, bez poštovanja broja radnih časova u nedelji, bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, sa neplaćenim porezima i doprinosima za zdravstveno i socijalno osiguranje. Takva slika stanja nekada moćne nikšićke privrede, u svakoj uređenijoj državi bila bi alarm za preduzimanje hitnih koraka, kako bi se položaj radnika poboljšao. Međtim, crnogorska vlast – kao direktni i jedini krivac za postojeće stanje – niti ima namjeru, niti bilo kakvu viziju, za izvođenje naše privrede iz kockarskog i pljačkaškog lavirinta, u koji su je svjesno uveli“, istakli su u nikšićkom pokretu URA.

U pokretu URA ističu da predstavnicima vlasti čak i “odgovara stanje osiromašenih i poniženih radnika, sa kojim se može manipulisati zarad dnevne politike i očuvanja korumpirane vlasti“.

“Uprkos velikoj želji da čestitamo današnji praznik rada, a uzimajući u obzir postojeće stanje, vjerujemo da bi bilo kakvo slavlje predstavljalo izrugivanje zdravom razumu. URA se, kroz svoje djelovanje, iskreno zalaže za poboljšanje položaja radničke klase. Takva zalaganja će, u narednom periodu, biti sve snažnija, a svojim mjerama, sugestijama i kritikama ćemo se založiti za stvaranje ambijenta pogodnog za otvaranje neophodnih - novih radnih mjesta. Takođe, snažno ćemo se založiti za donošenje novog Zakona o radu, koji će štiti radnike, a ne dodatno povlašćivati poslodavce. Ubijeđeni smo da neće proteći previše vremena, a da ćemo biti u mogućnosti da, sa radošću, čestitamo praznik rada mnogo većem broju zadovoljnih radnika, koji će Nikšiću vratiti stari sjaj!“, istakli su u nikšićkom pokretu URA.

Bonus video: