Mandić: Protestima zajedno do smjene Đukanovićevog režima

Prema njegovim riječima, koliko je Đukanović dobar za NATO, toliko je sa svojim režimom problem za Crnu Goru, zbog čega mu se mora suprostaviti
80 pregleda 88 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Svetlana Mandić
Andrija Mandić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2017. 13:53h

Na sjednici izborne Skupštine Nove srpske demokratije (NOVA) Nikšić izabran je novi opštinski odbor od 112 članova dok će na prvoj narednoj sjednici biti izabrani predsjednik i potpredsjednici OO.

Čelnici Nove istakli su da je OO u Nikšiću činio i čini okosnicu te partije i da su svojim djelovanjem položili sve političke testove u jednoj nacionalnoj stranci, kakva je pomenuta.

Prije početka rada sjednice intonirana je himna „Bože pravde“, a skup je blagosiljao sveštenik SPC Mirko Vukotić. Skupštino je vodilo radno predsjedništvo na čelu sa predsjednikom tog tijela Strahinjom Bulajićem koji je kazao da režim slavi asimilaciju Crne Gore od „zločinačke organizacije, kakav je NATO i da je Montenegro uradio sve ono što Crnoj Gori ne pada na pamet“.

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da je DF, bez podrške opozicije, uspio da 24.oktobra 2015. „obori režim na koljena“.

„I da tog trenutka opozicija nije sjela za isti sto pored Mila Đukanovića i DPS-a stvar bi bila dovedena do kraja. Međutim, režim je uspio zahvaljujući tom pogrešnom manevru da se konsoliduje, da uzvrati udarac DF-u a onda da nas podmuklo napadne tako što je protiv nas otvorio čitav niz sudskih procesa, hapsio, tukao, sudio“, kazao je Mandić i dodao da je Crna Gora jedina zemlja na Balkanu koja ima političke zatvorenike.

Samo protesti, kazao je Mandić, mogu dovesti do smjene Đukanovićevog režima.

„Radovao bih se kada bi sa nama bili svi iz opozicije, ali poučeni ranijim iskustvima, moraće ih iznijeti Front. Važno je, kada ponovo dovedemo Đukanovića u situaciju 24. oktobra 2015. godine, da mu niko iz opozicije ne pruži ruku i ne bude na njegovoj strani“, poručio je Mandić.

Prema njegovim riječima laž je da će neko sa Zapada i iz međunarodne zajednice “srušiti Đukanovića”.

“Đukanović je veliki izdajnik sa kojim manipulišu iz NATO država. Ne mogu oni naći pogodnijeg i servilnijeg izdajnika od njega, pa zašto bi ga mijenjali. To su gluposti, jer zašto bi neko postupao neracionalno, da umjesto već postojećeg traže drugog poslušnika u Crnoj Gori“, kazao je lider Nove.

Koliko je Đukanović dobar za NATO, smatra on, toliko je problem za Crnu Goru, a odluka Skupštine o ulasku Crne Gore u NATO je „sramna scena kapitulacije malene i časne zemlje na koju je NATO napad počeo 1999.godine”.

Janko Milatović, predsjednik OO Nove, kazao je da će ta partija i Demokratski front biti poslednji bastion odbrane crkve, srpskog naroda u Crnoj Gori i jezika.

Nikšić je bio, a posebno Nova i DF, kazao je Milutin Đukanović, glavni dio otpora protiv režima, a da bi se u toj borbi uspjelo potrebna je još veća organizovanost i snaga. Dva su temelja, kazao je on, na kojima počiva neka partija, a to su ideologija i organizovanost.

Što se ideologije tiče jasan je, kazao je Đukanović, odnos Nove prema SPC, srpskom narodu i jeziku, prema sankcijama Rusiji, priznanju Kosova, kao i članstvu Crne Gore u NATO i borbi za slobodu.

I potpredsjednik Nove, Slaven Radunović, kazao je da su Nikšić, Podgorica i Bar bili uzdanice Nove i DF-a u poslednje dvije godine kada se stvarala nova istorija Crne Gore.

„Kada smo pokazali zube režimu i trudili se da naučimo one druge iz opozicije kako treba. Izgleda da smo bili loši profesori, ali ćemo da nastavimo da ih učimo pa će i oni kao možda malo slabiji đaci posle nekoliko ponovljenih lekcija nešto da nauče. Ne mijenja se režim Mila Đukanovića čokoladicama i bombonima“, poručio je Radunović.

Kazao je da kada u Parlamentu bude dovoljno opozicionih poslanika da će prva odluka biti raspisivanje referenduma o članstvu u NATO i da DF ima „sjajan recept kako da natjera taj savez da moli Crnu Goru da izađe iz njega“.

„Nećemo im plaćati 80 miliona članarine i gledaćemo da opstruišemo svaku njihovu stvar pa će nas moliti da izađemo iz Nato saveza. Nije nama problem Nato savez, sa njim ćemo lako izaći na kraj. Prvo moramo da se obračunamo sa DPS-om i Milom Đukanovićem“, kazao je potpredsjednik Nove.

A da bi u tome uspjeli, prema njegovim riječima, ne mogu sami već im je potrebna pomoć ostatka opozicije a ova godina bi mogla da bude ta kada će ujedinjena opozicija pobijediti režim Mila Đukanovića.

Prema riječima potpredsjednika PzP-a Veljka Vasiljevića Crna Gora prolazi kroz period neofašizma a DF će se suprostaviti lažnom crnogorstvu i neće dozvoliti da se razori pravoslavlje koje je temelj Crne Gore.

„Crna Gora je stvorena na kostima pravoslavnih hrišćana, a ostali koji žive ovdje su ostali na riječ naših djedova i prađedova i da mi tu riječ nećemo i ne smijemo pokazati. Ipak, nećemo dozvoliti da neko napravi lažnu granicu i lažni razdor između Srba i Crnogoraca. Toga nikada u Crnoj Gori nije bilo“, poručio je Vasiljević i dodao da su članovi DF-a pokazali veliku hrabrost u borbi da sruše postojeći režim, a da je u ovim teškim trenucima za državu potrebno pokazati i mudrost.

Prema riječima lidera Radničke partije Janka Vučinića Crna Gora je od juče okupirana zemlja. Kazao je da u Crnoj Gori stasava neke „nova klasa revolucionara koja iz kabineta piše saopštenja“.

„Takvi revolucionari ne mogu pobijediti Mila Đukanovića. Gdje je bila juče ostala crnogorska opozicija? Pisali su saopštenja iz kabineta i nije ih bilo na Cetinju da brane Crnu Goru. Kako drukčije da ih nazovemo nego izdajnicima“, kazao je Vučinić i dodao da Đukanović nije glavni arhitekta pripajanja Crne Gore Nato savezu, već glavni izdajnik.

Ilija Čvorović iz DNP-a poručio je da će ta partija, kao i ostale članice DF-a, uradiri sve kako bi se parlamentarni i novi lokalni izbori u Nikšiću i kako bi narod dobio vlast kakvu zaslužuje, dok je Radislav Stanišić iz nikšićkog odbora JKP CG kazao da „trabanti DPS-a pokušavaju da ih podijele na četnike i partizane zaboravljajući da su 1943.godine svi zajedno otišli i borili se protiv fašista“.

Bonus video: