DF na Cetinju najavio nove proteste: Zapalili NATO zastavu

Jedan od lidera DF Andrija Mandić je pozvao okupljene da se mirno raziđu sa Cetinja
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2017. 17:22h

Oko 14:20 je završen protest na kome se okupilo više stotina pristalica DF-a na Cetinju u znak protesta zbog sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

Sjednica Skupštine Crne Gore je počela u 14 sati, a DF je protestovao, u Bajovoj ulici, ispred zgrade skupštine Opštine.

Tok dešavanja na Cetinju:

14:15 Jedan od lidera DF i predsjednik Nove sprske demokratije Andrija Mandić je kazao da "osnažujemo naše odluke iz Murina, da ćemo u pogodnom trenutku promijeniti ovu odluku".

"Mi ćemo da zamrznemo članstvo i odemo na referendum. Nema danas u CG nijednog Srbina, osim onoga koji je podmićen, koji je za NATO integracije. Da saberemo sve snage, da pozovemo opoziciju da zajedno sa protesta izborimo izbore", kazao je Mandić.

On je pozvao okupljene da se mirno raziđu sa Cetinja.

14:10 Jedan od lidera DF i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević je rekao da je DF jedina opoziciona snaga koja je stisnula petlju da dođe ovdje.

Poručio je policiji da je sramno da blokiraju saobraćaj da ne dopuste građanima da dođu na Cetinje.

"Ova vlast misli da ste nesposobni, nepismeni da donesete odluku. Đukanović nije uspio da podijeli Crnogorce i Srbe, DF mu nije dozvolio. Svi na ulice", poručio je Medojević.

14:00 "Prije dva minuta u ovoj zgradi je počela nova NATO agresija na Crnu Goru. Upravo će u ovoj zgradi 45 nepomenika potpisati kapitulaciju. Pozivamo one iz opozicije koji su trebali biti na Cetinju da nam se pridruze na velikim protestima u PG i drugim gradovima", istakao je Milan Knežević. Pozivamo one iz opozicije koji su trebali biti na Cetinju da nam se pridruže na velikim protestima u Podgorici i drugim gradovima, kazao je Milan Knežević predsjednik DNP.

13:54 Osim poslanika koji će, kako se očekuje, jednoglasno podržati prijem Crne Gore, u sali su i vrhovni državni tuzilacIvica Stanković, specijalni tužilac Milivoje Katnić i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

13:52 Predrag Bulatović iz DNP-a kazao je da se danas se u političkom smislu završava jedan ciklus koji je "počeo u martu 1999. kada je NATO napao a u tom ciklusu je učestvovao Milo Đukanović"

"Kada postanemo dio nove većine poništićemo odluku i raspisati referendum. Za nas je ova odluka neobavezujuća i privremena. Kako je danas usvoje 42 nelegetimna poslanika, poništiće je 41 poslanik DFa i drugih koji se zalažu za referendum", kazao je Bulatović.

On je dodao da je Velika Britanija "izvršila veliki pritisak na lidere DF i vlast da oni budu optuženi".

"Jedna opoziciona partija koja držala ruku Đukanoviću prekinula bojkot i dosla da galasa za NATO. Mi treba da pozovemo sve koji su za referendum da se okupimo i da organizujemo proteste ciji bi cilj bio raspisivanje novih izbara Đukanović danas zatvara svoj veleizdajnički ciklus", poručio je Bulatović.

Bulatović je na kraju poručio: "Nakon ovog dana svi složno na proteste za nove izbore. Tu ko ne dođe, on je za Mila Đukanovića."

13:45 Novinari neće pratiti sjednicu, kao do sada, iz same sale Skupštine već iz jedne od kancelarija u suprotnom dijelu zgrade Opštine Cetinje.

13:38 Po obraćanju okupljenima, Janko Vučinić iz Radničke partije je poručio: "Dolje NATO, dolje izdajnici".

"Ova odluka Sinđinog parlamenta važiće taman koliko i odluka petrovdanske skupćtine 41. godine. Milo je opljačkao Crnu Goru i predaje je NATO paktu da ovdje prave vojne baze", dodao je Vučinić.

"Njihovom odlukom postaćemo neprijatelj Rusije, da nije bilo Rusije ne bi bilo ni države CG. Nećemo priznavati ovakvu odluku kojom se krivotvori volja naroda, ona je ništavna. Jedino što se može priznati je odluka na referendumu, sve drugo ce odvući Crnu Goru u dublju političku krizu i nestabilnost", dodaje on.

13:32 Gojko Raičević: "Očigledno je da je aneksija neizbježna, moćan je okupator. Kukavica te bombarduje sa 10000 metara."

On je dodao da su "najveće kukavice ipak koje sjede u ovoj zgradi", pokazujući na Skupštinu.

13:25 Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost, poručio je (Milu) Đuaknoviću da "ima tamo u zatvoru mjesto za Vas gospodine".

13:21 Bulatović dodaje da je "ova odluka nezakonit, a ne smijemo dozvoliti da nas u CG zbog nje pocijepaju".

"SDP, URA i Demokrate da ne vjeruju da ce dolaskom NATO-a ovdje prestati korupcija. U NATO se korupcija odomaćila", zaključio je Bulatović

13:15 Bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović kazao je za govornicom na Cetinju da kao Crnogorac"ovaj dan dozivljava kao veoma tužan".

"Osjećam se poniženim jer u moje ime odluke donosi neko drugi. Ovo što se dešava je pobjeda sile i laži. Takvih pobjeda je bilo, ali nisu bile dugoga daha", kazao je Bulatović i dodao da su nam "uskratili da izrazimo svoju volju".

"Odlučuju ljudi koji bi da se stvori Velika Albanija, glasaju i oni kojima je Crna Gora inostranstvo, a Njegoš genocidni pisac", kaže Bulatović.

"NATO je trenirao strogoću nad SRJ, ubio hiljade ljudi. Mi smo još i jeftino i dobro prošli, poslije toga krenuo Avganista i Irak", kazao je Bulatović.

13:12 Sa bine se čitaju imena poslanika koji ce glasati za ulazak u NATO.

13:04 Na protestu su funkcioneri DF-a Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić i bivši potpredsjednik Skupštine iz redova te partije. Na Cetinju je i bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović.

12:57 U Skupštinu su počeli da pristižu poslanici. Okupljeni im skandiraju "Izdaja, izdaja" i "Ubice, ubice".

12:55 Od funkcionera DF za sada je prisutan samo Slaven Radunović.

„Pozivamo sve građane Crne Gore, kako one koji se zalažu za učlanjenje u NATO, tako i one koji su protiv učlanjenja u Alijansu, a svi se zalažu za referendum po tom pitanju, da nam se sjutra pridruže na mirnom skupu na Cetinju, gdje ćemo poslati poruku Sinđinom koruptivnom i krnjem parlamentu da je odluka koju će sjutra eventualno izglasati potpuno neobavezujuća i ništavna za većinsku Crnu Goru“, poručio je Milan Knežević iz DF-a.

Poslanici Skupštine Crne Gore danas će na Cetinju izglasati odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Istovremeno, ispred skupštinske sale u zgradi Prijestonice, biće održan protest Demokratskog fronta i protivnika Alijanse, koji će tražiti raspisivanje referenduma o učlanjenju naše zemlje u NATO.

Oba događaja možete direktno pratiti na Televiziji Vijesti.

Protest DF-a trebalo bi da počne oko 13 časova a sjednica Skupštine, na kojoj će biti i kompletna Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, drugi državni zvaničnici i diplomatski kor, u 14 sati.

Budite uz TV Vijesti i ispratite današnja dešavanja sa Cetinja.

Galerija

Bonus video: