DANAS GLASANJE

Poslanici odlučuju o opštini Tuzi

Izmjenama zakona je predviđeno formiranje organizacionog odbora, radi nesmetanog funkcionisanja novoosnovane opštine. U odboru će biti po tri predstavnika opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene i novoosnovane opštine i jedan predstavnik resornog Ministarstva
87 pregleda 1 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva Vijesti
Tuzi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.04.2017. 08:13h

Parlament će danas, između ostalog, raspravljati o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je predviđeno da Tuzi budu samostalna opština.

Zakonom je predviđeno da status punopravne opptine Tuzi dobiju od 1. septembra 2018. godine, dok će Golubovci nastaviti da funkcionišu kao opština u okviru Glavnog grada.

Izmjenama zakona je predviđeno formiranje organizacionog odbora, radi nesmetanog funkcionisanja novoosnovane opštine. U odboru će biti po tri predstavnika opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene i novoosnovane opštine i jedan predstavnik resornog Ministarstva.

Zadatak odbora je da predloži način uređenja odnosa između opština, teritorijalno razgraničenje i podjelu imovine. Prve izbore za skupštinu novoosnovane opštine raspisuje predsjednik Crne Gore.

Tuzi funkcionišu kao opština u okviru glavnog grada, a zahtjev za punopravnom opštinom bio je jedan od uslova za formiranje postizbornog saveza “Albanci odlučno” i DPS-a.