Vučurović: Neshvatljivo je da neki bježe od svojih predaka i pobjede u Prvom svjetskom ratu

"Prosto je neshvatljivo da aktuelna vlast bježi od ovoga velikog jubileja, jer su i njihovi preci učestvovali u Prvom svjetskom ratu i bili dio vojske koja je oslobađala, ne samo Budvu, nego i Cetinje, Podgoricu, Nikšić, Pljevlja, Berane, i čitavu Crnu Goru od okupatora"
119 pregleda 5 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Nova srpska demokratija
Jovan Vučurović, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 25.04.2018. 17:23h

Crna Gora treba da bude ponosna zbog toga što je naš narod bio aktivni učesnik Prvog svjetskog rata i iz njega izašao kao pobjednik. Ta činjenica nas svrstava rame uz rame sa velikim narodima, a sigurno da će taj veliki jubilej proslaviti i Velika Britanija, Francuska, Srbija, Grčka, SAD i druge države koje su bile dio pobjedničke koalicije koja je porazila Austrougarsku i Njemačku, saopštio je funkcioner Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

On je naveo da ne vidi ni jedan razlog da Crna Gora ostane izvan proslavljanja tih značajnih događaja, te da to može da smeta "samo onima koji su se odrekli svoje tradicije, istorije, predaka i krenuli putem izdaje i podaništva".

"I umjesto da pozdrave potez Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu, jedan dio javnosti se okrenuo protiv ljudi koji podsjećaju na svijetle stranice naše prošlosti. Prosto je neshvatljivo da aktuelna vlast bježi od ovoga velikog jubileja, jer su i njihovi preci učestvovali u Prvom svjetskom ratu i bili dio vojske koja je oslobađala, ne samo Budvu, nego i Cetinje, Podgoricu, Nikšić, Pljevlja, Berane, i čitavu Crnu Goru od okupatora. Ako se posmatra ponašanje pojedinih krugova iz vlasti i opozicije u Crnoj Gori, moglo bi se pomisliti da im je bliža politika ondašnje Austrougarske i Njemačke, nego junaštvo onih koji su te 1918. oslobađali Crnu Goru. Da se ne zaboravi, ta Austrougarska je 1916. godine, kada je okupirala Crnu Goru, prvo srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu, koju će 1925. godine obnoviti kralj Aleksandar. I u ovom vremenu izdaje, niskosti i urušavanja tradicije, veoma je važno što je Odbor iz Budve danas podsjetio i na telegram koji je, u teškim trenucima za vojsku Kraljevine Srbije, regent Aleksandar poslao komandantu Mojkovačke operacije, serdaru Janku Vukotiću, a u kome se kaže: "Ako vaša vojska zaustavi nadiranje austrougraskog neprijatelja i spreči opkoljavanje naših armija na Kosovu, vi i vaši vojnici bi se zauvek odužili Srpstvu i Slovenstvu"", naveo je Vučurović.

Dodaje da su se 100 godina od završetka Velikog rata na prostoru Crne Gore "pojavili oni kojima je bliži okupator od predaka koji su se borili za slobodu".

"Vidimo da su takvi nepogrešivo smješteni u vladi Crne Gore, naročito u ministarstvu kulture, ali i među pojedinim opozicionim strankama koje baštine dukljansku ideologiju i, kao i DPS, gnušaju se junačke tradicije Crne Gore i vlastitih predaka. Oni maltene žale što je Crna Gora uopšte oslobođena, a posebno žale što se u njoj još uvijek govori srpskim jezikom, piše ćirilicom, što postoji Srpska pravoslavna crkva... Takvima su preci samo opterećenje, i najviše vole da budu mali podanici raznih moćnika i ambasada. Konstatujemo da je veoma važno, prvenstveno zbog naših potomaka, da se u čitavoj Crnoj Gori obilježava godišnjica pobjede u Velikom ratu, i zato još jednom treba odati priznanje odgovornim ljudima i patriotama iz Budve koji čuvaju od zaborava svijetle datume naše istorije. A, što se tiče neke pisanije iz DPS-a o datumima, to nije previše vrijedno pomena. Za Novu srpsku demokratiju su značajni svi datumi koji slave slobodu i jedinstvo našeg naroda, bilo da se radi o 1. decembru ili 13. julu, ali izdajnički 12. jul 1941. ostavljamo DPS-u i njima ideološki bliskim strankama iz vlasti i opozicije", zaključio je Vučurović.

Bonus video: