Koalicija SDP URA: Zaustaviti privatizaciju Instituta Igalo do ulaska Crne Gore u EU

“Dosadašnji postupak vođen je u mračnim kuloarima Savjeta za privatizaciju i njegove privatizacione komisije, uz učešće manje više uspješno prikrivenih aktera, a o neuspesima bi javnost u kontinuitetu bila nemušto obavještavana, bez riječi o odgovornosti nadležnih ili analize razloga neuspjeha
64 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.04.2017. 15:21h

Koalicija SDP URA – VAZDA pokrenula je peticiju da se uvede moratorijum na prodaju Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo do ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.

Nosilac liste Koalicije SDP-URA -Vazda Dragan Šimrak je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da su pokrenuli inicijativu u kojoj traže da se najkasnije do 1.maja “prekinu sve aktivnosti oko prodaje i ili na bilo kom vidu privatizacije Instituta Igalo do trenutka stvaranja povoljnijeg ambijenta za realizaciju njegove vlasničke transformacije”, odnosno do punopravnog ulanjenja naše države u Evropsku uniju.

Period do ostvarenja povoljnog ambijenta , smatraju u koaliciji SDP URA , trebalo bi iskoristiti za stručno , detaljno i objektivno sagledavanje načina i metoda organizacione i vlasničke transformacije Instituta.

Zahtjevaju i da se “pod hitno skinu oznake tajnosti sa postupaka privatizacije kao i sa dokumenata Savjeta za privatizaciju. Inicijativu koalicije SDP URA – VAZDA javno su do sada podržale podržale Demokrate. Očekujemo podršku i ostalih opozicionih partija i većine birača DPS-a -poručio je Šimrak.

“Dosadašnji postupak vođen je u mračnim kuloarima Savjeta za privatizaciju i njegove privatizacione komisije, uz učešće manje više uspješno prikrivenih aktera, a o neuspesima bi javnost u kontinuitetu bila nemušto obavještavana, bez riječi o odgovornosti nadležnih ili analize razloga neuspjeha.

Nakon svakog neuspjeha, a do sada ih je bilo četiri, cijena Instituta bi padala, a uslovi za navodne „strateške investitore“ postajali povojniji. Po završetku zadnje, četvrte, tenderske procedure procurele su informacije da je navodni „strateški investitor“ najveći dio investicije imao namjeru da realizuje kroz izgradnju apartmanskog naselja namijenjenog prodaji, što je trebao da bude završ- ni udarac ionako devastiranom i djelimično poharanom Institutu i njegovoj misiji zdravstvenog turizma i naučne djelatnosti”, ocijenio je Šimrak.

Tvrdi da je svim dosadašnjim postupcima prodaje potuno zanemarivan interes građana Crne Gore za ostvarivanjem kvalitetne zdravstvene zaštite u dijelu rehabilitacije, fizikalne medicine i reumatologije. “Poražavajuća je činjenica da bi, realizacijom predviđene prodaje, građani Crne Gore imali kudikamo niži nivo zdravstvene zaštite u ovom segmentu nego što su ga imali prije dvadeset, trideset, pa čak i četrdeset godina”, istakao je Šimrak.

Smatra da bi trebalo obezbijediti nesmetan rad dijela Instituta kao nastavno-naučne institucije pod patronatom države.

U koaliciji SDP-URA smatraju da će završetak procesa evropskih integracija sa jedne strane ojačati pravni kapacitet države i spriječiti zloupotrebe u postupcima poput privatizacije Instituta, a sa druge strane uključiti Crnu Goru u jedinstveno evropsko tržište i time joj omogućiti lakšu i kvalitetniju saradnju sa relevantnim i kredibilnim partnerima.

Poučeni dosadašnjim lošim iskustvima, zahtijevaju da se sva dokumentacija i svi poodaci vezani za dosadašnje, neuspjele postupke privatizacije učine javnim, da se identifikuju krivci i greške u postupku koji je počeo još prije dvadestak godina.

“Po našem mišljenu postojeći Savjet za privatizaciju i njegova komisija zbog navedenih činjenica potpuno izgubili kredibilitet za bilo kakvo odlučivanje u ovom postupku. Pri tom, treba VAZDA imati na umu da sudbina Instituta opredjeljuje našu, a ne njihovu sudbinu i eventualni ponovni neuspjeh ugrožava kvalitet naših, a ne njihovih života”poručio je nosilac liste Koalicija SDP -URA VAZDA, Dragan Šimrak.

Bonus video: