Demos: Za Herceg Novi kao Evropsku prijestonicu kulture

"Novom je potreban oporavak, potrebna mu je odgovorna vlast koja će raditi u interesu građana, a ne malih interestnih struktura i pojedinaca"
69 pregleda 9 komentar(a)
Demos Herceg Novi, Foto: Demos
Demos Herceg Novi, Foto: Demos
Ažurirano: 24.04.2017. 16:16h

Lokalna vlast DPS-a u Herceg Novom, pored nebrige i zanemarivanja potreba svojih građana, prepoznata je i po tome što se nije obazirala na volju zadužbinara iskazanu u testamentu. Vrijedne kuće i posjedi, kao što su palata Duković i OŠ "Milan Vuković" u Srbini, umjesto da služe svojoj i jedinoj svrsi, odnosno, onome čemu su izvorno namijenjene, one danas predstavljaju svjedočanstvo lošem odnosu prema Novom i Novljanima, tj. ruinirane čekaju bolje vrijeme i odgovorniju vlast, saopšteno je iz Demosa.

Kako dodaju, ovakvo ponašanje lokalne DPS vlasti je "samo refleksija maćehinskog odnosa prema građanima Herceg Novog".

"Novom je potreban oporavak, potrebna mu je odgovorna vlast koja će raditi u interesu građana, a ne malih interestnih struktura i pojedinaca. Demos će, kao budući dio vlasti, pokrenuti inicijative za unapređenje, rekonstrukciju i sanaciju bogatstva i kulturnog nasleđa koje nam je ostavljeno".

Iz Demosa ističu da Herceg Novi ima dugu kultrnu tradiciju.

"U Herceg Novom je boravio i jedini naš nobelovac, a on je ostavio zadužbinu. Ni prema kući Iva Andrića vlast nema odnos kakav bi morala da ima, jer to je mjesto na koje bi rado došli ne samo regionalni već i stvaraoci iz cijelog svijeta. Zato će jedan od prioriteta DEMOS-a biti sistematski rad na razvoju kulture i stvaranju preduslova da Herceg Novi bude proglašen za Evropsku prestonicu kulture, što mu svakako i pripada. To će doprinijeti ne samo razvoju kulture nego i sveopštem razvoju i afirmaciji Herceg Novog i Boke", zaključuje se u saopštenju Demosa.

Bonus video: