"RAZVIJATI RONILAČKI TURIZAM"

Koalicija SDP-URA: Imamo plan za upravljanje podmorjem

"Zašto bi o podvodnoj kulturnoj baštini Herceg Novog brinuo neko sa Cetinja, ko dođe jednom ili ni jednom godišnje, zašto se ronilačke lokacije ne bi dale nekome u koncesiju, a koncesionar se obavezao da iste čuva?"
83 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Gačević, Foto: SDP
Dragan Gačević, Foto: SDP
Ažurirano: 05.02.2019. 21:13h

Kandidat za odbornika koalicije SDP-URA Dragan Gačević saopštio je da ta koalicija ima plan za upravljanje podmorjem, za njegovu ekološku sanaciju i stavljanje baštine podmorja pod zaštitu.

"Uvjereni smo da bi uz kvalitetno brendiranje našeg podmorja dali veliki doprinos razvoju ronilačkog turizma, a samim tim i produžili turističku sezonu, što bi imalo i značajan finansijski efekat. Najbolji primjer za to su naši susjedi u Cavtatu i Dubrovniku koji to rade na veoma kvalitetan način, gdje ronilačka sezona traje najmanje šest mjeseci, i daje odličan finasijski rezultat. Ujedno su i odličan primjer kako se štiti ogromna kulturna baština sa kojom raspolažu. Zašto bi o podvodnoj kulturnoj baštini Herceg Novog brinuo neko sa Cetinja, ko dođe jednom ili ni jednom godišnje, zašto se ronilačke lokacije ne bi dale nekome u koncesiju, a koncesionar se obavezao da iste čuva?", naveo je Gačević.

Dodaje da je "odličan primjer nebrige nadležnih pljačka arheološkog nalazišta na rtu Kabala u Boki Kotorskoj".

"Sa koje je otuđeno veliko sidro koje je nesavsjesni devastator prodao ruskom državljaninu, a ovaj ga stavio na javnu površinu ispred svoje zgrade u starom dijelu Herceg Novog. Mada sam ovu devastaciju lično prijavio, pismenim putem, Ministartvu kulture Crne Gore 15. septembra 2014. godine, moja prijava nije dala nikakav rezultat pa se pomenuto otuđeno sidro i dalje nalazi na istoj lokaciji u starom gradu. Da je rješavanje ovakvog problema u nadležnosti lokalne samouprave sigurni smo da se ovakav propust ne bi dogodio. Treba napomenuti da ovo nije usamljeni slučaj, i da ovakvih primjera ima na pretek. Sigurni smo da će Herceg Novi bolje brinuti o svom glavnom prirodnom resursu od državnih institucija zaduženih za to, a čiji su nam rezultati dobro poznati. Vazda smo živjeli od mora, vazda živimo za more", zaključio je Gačević.