Holandija uskoro završava formalnu proceduru za ulazak Crne Gore u NATO

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, na sastanku održanom u okviru Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije (EU), koja se održava u Bratislavi, bilateralni odnosi dvije države ocijenjeni su odličnim
65 pregleda 17 komentar(a)
Ivan Brajović Ankie Broekers-Knol, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović Ankie Broekers-Knol, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.04.2017. 17:51h

Holandija će uskoro završiti i formalnu proceduru podrške Crnoj Gori ka članstvu u NATO, saopšteno je u razgovoru predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa predsjednicom holandskog Senata, Ankie Broekers-Knol.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, na sastanku održanom u okviru Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije (EU), koja se održava u Bratislavi, bilateralni odnosi dvije države ocijenjeni su odličnim.

U razgovoru je naglašena kontinuirana podrška Holandije ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore – učlanjenju u NATO i EU.

„Brajović je zahvalio na posvećenosti Holandije u procesu ratifikacije Protokola o članstvu u NATO, koji je u Senatu aklamacijom usvojen 21. Marta, i izrazio zadovoljstvo širokom podrškom i za formalni završetak ustavne procedure u Holandiji“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da je članstvo Crne Gore u NATO važno i zbog dugoročne regionalne stabilnosti i usmjeravanja čitavog regiona Zapadnog Balkana ka društvima i zajednicama zapadnih vrijednosti.

„Razgovarano je takođe o najboljim iskustvima Holandije i njihovoj primjeni u Crnoj Gori u oblasti jačanja vladavine prava, podršci manjinskim grupama i osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i mogućnostima jačanja ekonomske saradnje“, navodi se u saopštenju.

Predsjednica holandskog Senata rekla je da će Crna Gora vrlo brzo postati članica NATO-a.

„Proces ratifikacije u Holandiji završen je 21. marta. Sjedinjene Američke Države su bile jedna od posljednih zemalja koja je rekla “da”. Ostalo je još i da Španija potvrdi članstvo Crne Gore u NATO i nadam se da će to biti u najskorije vrijeme završeno, tako da će Crna Gora postati članica vrlo brzo, što je veoma važan korak“, navela je Broekers-Knol.

Ona je, kako se navodi, potvrdila stav holandskog ministra vanjskih poslova koji je i nakon nedavne posjete Crnoj Gori iznio veoma pozitivna zapažanja o napretku Crne Gore ka EU.

Drugog dana Konferencije, Brajović će se sastati sa sa predsjednikom Evropskog Parlamenta Antoniom Tajanijem, predsjednicima parlamenata Slovačke, Estonije i Slovenije, kao i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Bonus video: