Bečić: Đukanoviću se ne žuri da CG uđe u EU

Bečić he Mekglu upoznao sa ukupnom situacijom u zemlji, a "naročito u svijetlu nedavnih političkih dešavanja koja su generisana na inicijativu lidera Demokrata i URA-e u vidu sačinjavanja i predstavljanja Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koji je naišao na podršku visokih zvaničnika EU"
55 pregleda 2 komentar(a)
Aleksa Bečić, Hana Mekglu, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Hana Mekglu, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.07.2018. 14:03h

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić sastao se danas sa rukovodiocem programa UNDEF-a Hanom Mekglu i koordinatorom parlamentarnog programa MANS-a "Unaprjeđenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori", Danilom Kalezićem i poručio da je poplava euroskeptičnih izjava crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića pokazatelj da se njemu ne žuri da Crna Gora uđe u EU, navodi se u sapštenju Demokratske Crne Gore.

U razgovoru je Bečić Mekglu upoznao sa ukupnom situacijom u zemlji, a "naročito u svijetlu nedavnih političkih dešavanja koja su generisana na inicijativu lidera Demokrata i URA-e u vidu sačinjavanja i predstavljanja Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koji je naišao na podršku visokih zvaničnika EU".

Kako stoji u saopštenju, Bečić je Mekglu inforimisao sa normama i rješenjima iz Plana, kao i inicijativom sa konkrtetnim predlozima dokumenata koje su "u cilju početnih koraka za implementaciju Plana, on i Bečić poslali predsjedniku Skupštine Crne Gore".

"Predsjednik Demokrata je rekao da je prava poplava euroskeptičnih izjava predsjednika Crne Gore i DPS-a pokazatelj da se njemu ne žuri da Crna Gora uđe u EU, naročito sada kada više ne može odlagati preduzimanje konkretnih aktivnosti i postizanje konkretnih rezultata u okviru poglavlja 23, 24 i 27, jer je svjestan da bi time sam sebi stavio „omču o vrat“. Za razliku od Đukanovića, za Demokrate ulazak Crne Gore u Evropsku uniju nema alternativu", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Bečić se gospođi Mekglu zahvalio na podršci koju UNDEF pruža civilnom sektoru i, konkretno, MANS-u u okviru finansiranja projekta koji ima za cilj demokratizaciju crnogorskog društva. Predsjednik je istakao da Demokrate imaju veoma dobru saradnju sa organizacijama civilnog društva, jer one imaju veoma važnu ulogu u procesu demokratizacije i usvajanja evropskih standarda, te da posljednji napadi na njih od strane Đukanovića samo pokazuju da je Crna Gora daleko od društva razvijene demokratije. S tim u vezi, predsjednik Demokrata je zaključio da posljednji diktator u Evropi sa svojom klikom ne može uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. To mogu samo neukaljane mlade snage, predvođene liderima koji su donijeli smjenu generacija na crnogorskoj političkoj sceni i koji imaju veliko povjerenje građana, ali i značajno uvažavanje međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i sektrtar Demokrata Boris Bogdanović.

MANS pomenuti projekat realizuje u saradnji sa UNDEF-om, koji je obezbijedio finansijska sredstva za njegovu relizaciju. Demokratski fond UN osnovao je još 2005. godine tadašnji generalni sekretar UN, Kofi Anan, u cilju finansijske podrške projektima koji osnažuju građansko društvo, promovišu ljudska prava i ohrabruju učešće svih grupa u demokratskim procesima

Bonus video: