DF: Ako su Demokrate htjele da se solidarišu, zašto nijesu pozvale na bojkot izbora i u HN?

Oni smatraju da prisustvo Demokrata na protestima prilikom pokušaja hapšenja lidera DF-a ne predstavlja nikakvo prinošenje žrtve na opozicioni oltar, već saznanju da bi se i oni brzo mogli naći pod sličnim optužbama, a što se sinoć i dogodilo
56 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Ažurirano: 21.04.2017. 19:16h

Demokratski front organizovaće 28. aprila na Cetinju mirni i demokratski, veličanstveni protest - Za Referendum, kako bi u potpunosti delegitimisao pokušaj poslanika da, protivno većinskoj volji građana Crne Gore, donesu antinarodnu odluku, saopšteno je iz tog političkog bloka.

"Nakon što je Sinđelićeva parlamentarna većina bila upoznata sa činjenicom da je Demokratski front bio prijavio sedmodnevna okupljanja u Podgorici, gdje bi se građani na miran i demokratski način izjasnili za raspisivanje referenduma po pitanju učlanjenja Crne Gore u NATO, poslanici krnjeg Parlamenta su odlučili da pobjegnu na Cetinje, i da tamo održe svoju nelegitimnu proljećnu sjednicu", smatraju u DF-u.

Oni su reklo da im je valjda jasno da ne postoji kutak Crne Gore gdje bi se sklonili od suočavanja s mirnim i demokratskim izražavanjem volje većine građana Crne Gore, koji se zalažu za organizovanje referenduma.

"Zato naš poziv Aleksi Bečiću, Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću i Dritanu Abazoviću, da prisustvuju narodnoj skupštini u Murinu, na kojoj bi se donijela odluka o neophodnosti organizovanja referenduma, predstavlja državnički potez, a ne bilo kakvu individualnu akciju", obrazložili su iz DF-a.

Takve pozive liderima, rekli su, upućuju već mjesecima unazad, i pozivaju na zajedničko djelovanje oko referendumskih aktivnosti.

"Zato naprasno “iščuđavanje” ostatka opozicije doživljavamo kao pokušaj tihe kapitulacije i asimilovanja u režimski sistem manipulacija narodnom voljom. A najmanje što smo pritom očekivali je da se pomenuti lideri skrivaju iza nemuštih saopštenja svojih nižerazrednih partijskih činovnika", rekli su iz DF-a.

Oni su kazali i da ne gaje iluzije da će se lideri tih partija pojaviti na velikom narodnom protestu na Cetinju.

"Jer, i ako sve vrijeme u svojim saopštenjima uključuju, i ne isključuju proteste, svi u Crnoj Gori znaju da je njima taj metod političke borbe još uvijek nepoznat. Ali, ako se deklarativno zalažu za održavanje referenduma, onda je njihova ljudska i politička obaveza da prisustvuju na Skupštini u Murinu", poručili su iz DF-a i dodali da bi tamo trebali biti zbog građana koji su im ukazali povjerenje.

"Zato bi svako javno bježanje od jasnog stava i koordinisane akcije sa DF-om predstavljalo prećutnu podršku Sinđelićevoj parlamentarnoj većini, a ti lideri bi postali saučesnici u protivnarodnom naumu donošenja odluke u Skupštini o učlanjenju Crne Gore u NATO", rekli su iz DF-a.

Oni su podsjetili i da su Demokrate prve predložile bojkot izbora u Nikšiću, iako je DF-u izlazak na izbore u potpunosti odgovarao, kao najjačem političkom subjektu u tom gradu.

"Takođe, ako su se Demokrate rukovodile principima isključive solidarnosti, onda se postavlja i pitanje zašto nijesu pozvale na bojkot izbora i u Herceg Novom, u trenutku kad je podignuta optužnica protiv lidera Demokratskog fronta, već su prve predale izbornu listu", kazali su iz DF-a.

Oni smatraju da prisustvo Demokrata na protestima prilikom pokušaja hapšenja lidera DF-a ne predstavlja nikakvo prinošenje žrtve na opozicioni oltar, već saznanju da bi se i oni brzo mogli naći pod sličnim optužbama, a što se sinoć i dogodilo.

"Šef režima upravo ih je teško optužio da su povezani sa strukturama iz organizovanog kriminala, i da te strukture sve vrijeme finansiraju Demokrate očekujući protivusluge u gradovima gdje imaju gradonačelnike", poručili su iz DF-a.

Zato, smatraju oni, Aleksa Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore dužni da 26. aprila budu zajedno sa nama na Skupštini u Murini, »kako bismo poslali zajednički odgovor na Đukanovićev progon i hajku na nas, ali i da, uprkos vidljivim političkim razlikama između naših subjekata, možemo sarađivati oko ključnih političkih pitanja«.

"Sami nedolazak poslanika Demokrata, ali i Demosa, SNP-a i URE bi se mogao tumačiti kao pravljenje trulog kompromisa sa DPS-om, i sve glasnijim najavama otpočinjanja pregovora o proširenju Vlade Duška Markovića odmah nakon izglasavanja odluke o učlanjenju Crne Gore u NATO. Time bi se u potpunosti zaokružila pronevjera narodne volje, a naša država nepovratno gurnula u Đukanovićeve ralje", zaključili su iz DF-a.

Bonus video: