Pokret za neutralnost: Vojna neutralnost najbolja pozicija za Crnu Goru

U Pokretu smatraju da bi bilo dobro da se poslanici upoznaju i sa takvom Studijom i sa mišljenjem koje, kako navode, nudi alternativno tumačenje buduće geopolitičke pozicije Crne Gore
80 pregleda 3 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 21.04.2017. 15:29h

Pokret za neutralnost uputio je svim poslanicima vladajuće koalicije i Socijaldemokratske partije (SDP) Studiju o neutralnosti Crne Gore i pozvao ih da, kako je saopšteno, razmisle još jednom i založe se za referendum po pitanju članstva u NATO.

Izvršni direktor Pokreta, Stefan Đukić, je, povodom zakazane sjednice Skupštine 28. aprila na Cetinju na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, saopštio da je svim poslanicima vladajuće koalicije, kao i poslanicima SDP-a proslijedio Studiju o neutralnosti Crne Gore.

Studiju je, kako se navodi, uradila ta nevladina organizacija, pod vođstvom Ognjena Jovovića i Filipa Kovačevića, uz propratni tekst.

U Pokretu smatraju da bi bilo dobro da se poslanici upoznaju i sa takvom Studijom i sa mišljenjem koje, kako navode, nudi alternativno tumačenje buduće geopolitičke pozicije Crne Gore.

Iz Pokreta su saopštili da sve njihove analize, nalazi i studije govore u prilog vojne neutralnosti kao najbolje pozicije u bezbjednosnom, ekonomskom i svakom drugom strateškom pogledu.

„Takođe, znajući da je Evropska Unija strateški interes naše zemlje, smatramo da je njen bezbjednosni okvir, obuhvaćen u stavu 42.7 Lisabonskog sporazuma po kojem sve članice moraju da štite onu koja zatraži bezbjednosnu pomoć, dovoljan da sačuva suverenitet i granice Crne Gore“, rekli su iz Pokreta.

Stoga, kako navode, mole poslanike vladajuće koalicije i SDP-a da još jednom razmisle o strateškim interesima Crne Gore, vrate Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi na javnu raspravu i založe se za referendum.

Bonus video: