Baloga: Interes Mađarske da zemlje regiona budu u EU

Darmanović je istakao važnu i partnersku ulogu Mađarske u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u pri čemu je naglasio da ta zemlja cijeni lidersku poziciju Crne Gore i u procesu evropske integracije
65 pregleda 0 komentar(a)
Čabu Baloga, Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Čabu Baloga, Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 17.04.2018. 13:40h

Vitalni interes Mađarske je da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije (EU), što je važno sa aspekta bezbjednosti, razvoja ekonomije i infrastrukturnog povezivanja.

To je ocijenio državni sekretar za javnu administraciju Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Čabu Baloga u razgovoru sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da su sagovornici izrazili zadovoljstvo posjetama na visokom nivou i odličnim bilateralnim odnosima, ocjenjujući da postoje brojni potencijali za njihovo dalje jačanje.

Darmanović je, kako se navodi, istakao važnu i partnersku ulogu Mađarske u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u pri čemu je naglasio da ta zemlja cijeni lidersku poziciju Crne Gore i u procesu evropske integracije.

U susret majskom samitu EU-Zapadni Balkan, Darmanović je kazao da očekuje i da će ostale članice EU nastaviti da snažno afirmišu individualni napredak zemalja kandidata u procesu pridruživanja EU.

Baloga je naglasio da je vitalni interes Mađarske da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, što je, kako je rekao, važno sa aspekta bezbjednosti, razvoja ekonomije i infrastrukturnog povezivanja.

On je ocijenio da je direktna avio linija Podgorica – Budimpešta kompanije Wizz Air doprinijela ne samo većem broju turista, već i povećanoj zainteresovanosti investitora za Crnu Goru.

Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima diplomatije, ekonomije, turizma, energetike, bankarskog sektora i prosvjete.

Bonus video: