Rasprava u Skupštini o ulasku u NATO 28. aprila

Vlada Duška Markovića usvojila je 13. aprila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, uz obrazloženje da je članstvo Crne Gore u alijansi „najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese“
6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2017. 13:32h

Skupština Crne Gore raspravljaće o Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora u petak 28. aprila, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

Rukovodstvo parlamenta preferira da zbog istorijske važnosti tog čina, odluka bude donesena na posebnoj sjednici.

“Poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitaim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najpravičniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese”, navode iz Vlade.

To je, kako se ocjenjuje, posebno važno imajući u vidu regionalni, ali i širi politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst.

Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO članstvo.

Bonus video: