Kunders: Podrška Holandije članstvu Crne Gore u Alijansi

"Velika većina poslanika u parlamentu Holandije podržava članstvo Crne Gore u NATO-u“, kazao je Kunders
2 komentar(a)
Bert Kunders, Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Bert Kunders, Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2017. 17:38h

Holandija podržava crnogorski put u NATO i Evropsku uniju, a velika većina holandskih poslanika je za ulazak Crne Gore u NATO, poručio je ministar vanjskih poslova te države, Bert Kunders.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Srđanom Darmanovićem, kazao da Holandija podržava Crnu Goru u evroatlantskim integracijama.

Upitan da li, nakon ratifikacije Protokola o crnogorskom članstvu u Holandiji, postoji mogućnost održavanja referenduma o tom pitanju, čemu se nadaju određene partije iz Crne Gore, Kunders je rekao da su u Holandiji procedure i zakoni jasni i da to nema posebno veze sa Crnom Gorom.

"Proces ratifikacije u holandskom parlamentu je okončan i postoji velika većina koja je za ulazak Crne Gore u NATO. U Holandiji imamo zakon o konsultativnom referendumu, i možemo ratifikaciju završiti samo ako uzmemo u obzir ograničenja postavljena u tom zakonu“, pojasnio je on.

Kako je rekao, da se održao taj referendum, proces mora da se odigra u tom konkretnom ograničenom vremenskom periodu, što se ne odnosi samo na Crnu Goru i NATO, već na sve zakone.

"Ponavljam da velika većina poslanika u parlamentu Holandije podržava članstvo Crne Gore u NATO-u“, kazao je Kunders.

Prema njegovim riječima, Holandija snažno podržava evroatlantske integracije Crne Gore, i države su dugo sarađivale ne samo u oblastima kao što su vladavina prava, mediji, ekonomski odnosi, već i na unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

"Sada sve više širimo i veze između naših naroda, a tu posebno mislim na turizam“, kazao je Kunders.

On je, govoreći o ulozi Crne Gore u regionu, rekao da je država uspjela da doprinese miru i stabilnosti regiona.

Kad je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, Kunders je kazao da je Crna Gora tu napravila značajne korake i pokazala ozbiljnost kad su u pitanju zakonodavne reforme.

"Crna Gora je sad u procesu implementacije reformi i jačanju nezavisnosti institucija i podržavamo Crnu Goru u ovom važnom procesu“, dodao ej on.

Upitan da prokomentariše navode kritičara NATO članstva da je Crna Gora na pragu NATO-a ne zbog reformi koje je postigla, nego geopolitičkih interesa, Kunders je kazao da je NATO defanzivna organizacija koja nije upućena ni protiv jedne zemlje.

Važno je, ocijenio je, da NATO nudi stabilnost državama članicama.

Prema riječima Kundersa, stalno se vode debate o politikama NATO-a u raznim državama, ali su to sve političke odluke.

"NATO je savez vrijednosti, i mi treba da štitimo te vrijednosti, prije svega da očuvamo bezbjednost država članica NATO-a od rizika koji prijete vladavini prava“, rekao je on.

Darmanović je ocijenio da je posjeta Kundersa jasan signal da Holandija ostaje opredijeljena pružanju pune podrške Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Kako je rekao, odnosi dvije zemlje su odlični i treba raditi na unaprjeđenju u oblastima od obostranog interesa.

Prema riječima Darmanovića, fokus je stavljen na jačanje ekonomske saradnje i Crna Gora je zainteresovana za privlačenje holandskih investicija u sektore energetike i turizma.

On je podsjetio da je, u odnosu na 2015. godinu, povećan broj holandskih turista, što je ostvareno zahvaljujući čarter letovima na liniji Tivat - Amsterdam, a koji će biti nastavljeni i tokom predstojeće ljetnje sezone.

Bonus video: