Radović u pismu podsjetio Đukanovića na sve njegove "avanture"

"Avantura jeste suprostaviti građanski moral političkom nemoralu. Da, avantura jeste boriti se sa špijunima i udbašima u svom okruženju. Da, avantura jeste vjerovati DPS-u i očekivati da će ispoštovati dogovor i čuvati integritet svojih partnera"
101 pregleda 26 komentar(a)
Dušan Radović, Foto: Slavica Kosić
Dušan Radović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.04.2017. 15:43h

Dušan Radović Krušo, lider grupe birača Izbor – ZA Novi - DA otvorenim pismom upućenim predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću reagovao je na njegovu izjavu datu novinarima u Herceg Novom tokom predstavljanja izborne liste DPS-a, da je "Izbor grupa avanturista".

"Iznenađen Vašim riječima da je Izbor grupa avanturista, bez znanja o procedurama i vođena ličnim interesima, čekajući završetak Uskršnjih praznika, odgovaram: Da, avantura jeste prihvatiti mjesto predsjednika Vlade Crne Gore bez dana radnog staža sa 27 godina. Da, avantura jeste poslati na konavlsko ratište hiljade, većinom Novljana, nahuškati ih na hiljade virtuelnih kurda i ustaša; naše komšije Konavljane, poslati u izbjeglištvo u Crnu Goru, a vraćati leševe mojih drugova, a odmah iza njih pršute, krave i posuđe opustošenih domova. Da, avantura jeste stotine mrtvih (ne razdvajam Jugoslovene). Da, avantura jeste i predati privredu Herceg Novog Vašim tajkunima, koji su spržili sve čega su se dohvatili i ostaviti bez posla 15.000 zaposlenih (podaci iz ’89. godine). Da, avantura jeste prodati bolnicu gradu koji je ima skoro 200 godina, ukinuti adekvatnu zaštitu 30.000 Novljana: bolesnih, mladih, zdravih, starih. Da, avantura jeste vladati u njegoševskoj Crnoj Gori sa onima koji bi Njegoša mrtvoga strpali u Hag. Istina je, g-dine Đukanoviću, da ste Vi iz svake svoje avanture izlazili i nastavljali materijalno i politički jači", tvrdi Dušan Radović u otvorenom pismu.

Govoreći o svom radnom i životnom angažmanu u Crnoj Gori i Herceg Novom Radović ističe:

"Da, avantura jeste vratiti se u Jugoslaviju, dolaskom Anta Markovića, osnovati firmu u Crnoj Gori koja je imala veći devizni priliv od "Instituta Igalo" i "Brodogradilišta Bijela", manji samo od "UTRO BOKA"-e. Kao rezultat sankcije, kao još jedne Vaše avanture, firma je doživjela bankrot i bio je neizbježan moj put nazad u pečalbare. Da, avantura jeste prvi, odmah iza tenkova sjesti i krenuti u Konavle sa kamionom punim hrane da tražim svoje drugove, koje je Vaša avantura od domaćina dovela do gladnih beskućnika, da im se izvinim u svoje ime i u ime svoje porodice i udjelim nešto hrane da prežive Vaš rat za mir, siti barem toga dana. Da, avantura jeste napraviti prvu jugoslovensku franšizu i zaposliti na stotine naših sa evropskim primanjima po svijetu. Da, avantura jeste popeti se na brod "Sveti Stefan" i otići u zaraćenu Libiju po zaposlene, da bodrim posadu da se ne plaše, da ih ubijedim da po pitanju života moramo ući u luku Ras Lanuf i izvući sve naše ljude žive ili mrtve. Da, avantura jeste osnovati Udrženje građana "Izbor" sa dobrim kao imperativom. Da, avantura jeste suprostaviti građanski moral političkom nemoralu. Da, avantura jeste boriti se sa špijunima i udbašima u svom okruženju. Da, avantura jeste vjerovati DPS-u i očekivati da će ispoštovati dogovor i čuvati integritet svojih partnera. Da, jeste avantura vjerovati de će se projekti Izbora realizovati bez interesa Vaših ministara i tajkuna. Da, najveća i najštetnija avantura jeste ući sa DPS-om u bilo kakvu koaliciju, svjesno preuzimajući na svoja leđa krst izdajnika u jednom jedinom cilju – da se učini nešto za ovaj devastirani grad i njegove, duhom posrnule, građane", tvrdi Radović.

“Istina je, g-dine Đukanoviću, da od mog rada, koji Vi nazivate avanturom, neki su imali koristi, a niko štetu. Štetu sam uvijek preuzimao na svoja pleća i svoj novčanik. Kažete da nema investitora za predstavljene projekte u Herceg Novom. Očigledno da Vas Vaši saradnici loše obavještavaju. Šest pisama o namjerama evropskih firmi da kupe 118 hektara zemlje u Dobroj luci (Luštica) se nalaze u Vašem Kabinetu od 20.12.2015. godine. Takođe, završena je lokalna studija lokacije još 25.12.2015. godine. Apsolutno imate preduslove za pokretanje transparentog međunarodnog tendera. Kažete da, kao koalicioni partner ne znamo procedure – podsjećam da su sve procedure lokalnog nivoa završene, investitori dovedeni, i to bez skoro ikakve pomoći Vaših lokalnih podanika, samo uz njihovu opstrukciju, dok je koalicionim dogovorom postignuto da ćete svojim iskustvom u javnom sektoru, odrađivati proceduralni dio poslova”, navodi Radović u otvorenom pismu.

"A što se tiče premise o ličnim interesima, hoću da vjerujem da ste mislili na Vaše lokalne podanike i koordinatore – onda bi to imalo nekakvog smisla. Našu programsku koaliciju i iskustvo tokom njenog trajanja definisaću Njegoševim stihovima: „Spuštavah se ja na vaše uže, Umalo se uže ne pretrže; Otada smo viši prijatelji, U glavu mi pamet ućeraste", navedeno je u otvorenom pismu Dušana Radovića Kruša.

Bonus video: