Danilović: Neka nova većina u parlamentu može izglasati izlazak iz NATO

“Demos svaki trenutak koristi da pozove na odvažnost, hrabrost i mudrost - raspišimo referendum i riješimo pitanje NATO integracija, potrebno je omogućiti ljudima da kažu šta o tome misle. Oni koji izbjegavaju referendum ne vjeruju da imaju većinu i tu je ključ"
82 pregleda 111 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2017. 13:15h

Donošenje odluke o učlanjenju Crne Gore u NATO u Skupštini produžiće političku nestabilnost, ocijenio je funkcioner Demosa, Goran Danilović, navodeći da je potpuno legitimno očekivati da neka nova većina u parlamentu na isti način donese odluku o izlasku države iz Alijanse.

On je kazao da Demos insistira na referendumu o ulasku Crne Gore u NATO zbog toga što vjeruju da su građnai dovoljno zreli da krupne strateške odluke iz oblasti bezbjednosti i života uopšte, donesu sami na biralištima i da bi se trebalo dogovoriti oko toga.

Danilović je ocijenio da odlukom da se “posao završi u parlamentu” vladajuća većina produžava političku nestabilnost.

“Referendum bi mogao i trebalo da se održi i siguran sam da bi završio svaku političku priču i krizu i omogućio Crnoj Gori da nakon toga, uz poštovanja volje većine na tom referendumu, krenemo dalje kakva god odluka bila”, rekao je Danilović agenciji MINA.

On je ocijenio da u parlamentu koji je, kako je rekao, krnj i nefunkcionalan, donijeti takvu stratešku odluku znači držati tu temu otvorenu do daljnjeg.

“Demos svaki trenutak koristi da pozove na odvažnost, hrabrost i mudrost - raspišimo referendum i riješimo pitanje NATO integracija, potrebno je omogućiti ljudima da kažu šta o tome misle. Oni koji izbjegavaju referendum ne vjeruju da imaju većinu i tu je ključ. Oni se plaše glasa naroda”, smatra Danilović.

On je kazao da je potpuno legitimno očekivati da neka nova većina u parlamentu donese odluku o izlasku Crne Gore iz NATO-a na isti način.

“Vjerujem u takvu mogućnost. Nikava odluka parlamenta nije datost koju niko ne smije ukinuti u budućnosti. Ovakva odluka u krnjem parlamentu ima i nedostatak više – suštinski”, naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, onoga trenutka kada se eventualno obezbijedi većina onih koji su bili za referendum, ta odluka može i mora biti preispitana u Skupštini, “ukoliko vjerujemo u narod koji nas glasa”.

“To je demokratsko pravo građana. Krize se rješavaju tako što presudi građanin, a ne politička elita koja je zarobila institucije. Može se očekivati, jer ne bi bilo prvi put da jedan saziv parlamenta ospori i zakon i mnogo šta drugo što koji je donio prethodni saziv”, kazao je Danilović.

Na pitanje da li će Demos učestvovati na protestima koji su najavljeni povodom donošenja u parlamentu odluke o članstvu Crne Gore u NATO, Danilović je kazao da ta partija podržava zajednička djelovanja.

“Sve što možemo da dogovorimo i da zajedno organizujemo, a tiče se slobode i prava građana, odbrane njihovog dostojanstva i odbrane njihovog prava da budu nosioci suvereniteta, Demos podržava i u tome učestvuje”, poručio je Danilović.

On je rekao da se nada, ukoliko se želi dići glas u odbranu prav građanina da odlučuje na refrendumu, da se o tome političke partije dogovore.

“Nećemo jedni drugima postavljati ultimatume i ispostavljati račune”, naglasio je Danilović, dodajući da to ne treba da bude povod za svađu među opozicijom.

Demos, kako je naglasio, insistira, na prilikama koje će opoziciju da pomire i navedu da radi zajedno.

Prema njegovim riječima, građani će biti razočarani ako shvate da izbjegavanje referenduma vladajuće većine opozicija koristi za međusobni razračun.

“Demos to ne želi, Demos hoće da sarađuje sa svima koji su iskreno bili za održavanje referendma i nadamo se da će uslijediti komunikacija, a ne medijsko ispostavljanje računa opozcionih političkih partija sa opozicionim političkim partijama”, poručio je Danilović.

On smatra da namjera vladajuće većine nije da ništa popravi, poboljša ili olakša.

“Da žele smirivanje političkih prilika, stavljanja ad akta teme o tome jesmo li za ili protiv učlanjenja u NATO, da žele pomirenje Crne Gore, oni bi zatražili javni konsenzus oko pravila na koji organizujemo državni referendum, išli bi na referendum i poslije toga jedni drugima pružili ruku”, naveo je Danilović.

Crna Gora bi, kako je rekao, ostala tu gdje jeste, ali bi svaka strana sila i na istoku i na zapadu morala da poštuje to da je u pitanju volja naroda.

“Ovako svima je jasno da nije u pitanju volja naroda, da je u pitanju volja nelegitimne, novoizabrane izborne većine i da nažalost nećemo imati smanjene strasti nego pojačanje i trebaće nam mnogo mudrosti i politčke pameti da sačuvamo Crnu Goru od izazova koji pred njom predstoje”, ocijenio je Danilović.

On je kazao da se ne slaže sa odlukom Socijaldemokratske partije (SDP) da se vrate u parlament kada se bude glasalo o članstvu Crne Gore u Alijasni ali da poštujem što SDP ima vlastiti program i što se uporno zalaže za nešto skoro dvije decenije.

“Ušli poslanici SDP-a u parlament ili ne, njima niko ne bi mogao prigovoriti da su izdali svoj program, naorčito ne oni koji su svoj program mijenjali u poslednjih deset godina u krucijalnim stavrima bar tri ili četri puta”, naveo je Danilović.

On je ocijenio da to nije opoziciono gledano dobar potez.

"Ali poštujem različitost SDP-a u odnosu na neke od nas iz opozcije, ne zbog toga što mi smeta da pokažu kako su dosljedni nego samo zbog toga što je parlament krnj pa krnj i za krupne i za manje stvari.

Bonus video: