Đeljošaj: Opština Tuzi sigurna od Ustavnog suda

“Obaveza Ustavnog suda je da štiti Ustav, i oni koji navode da izmjene zakona nisu u skladu sa najvišim državnim aktom neka jasno kažu koji član Ustava je prekršen. Teze prema kojima Tuzi nisu ispunile zakonske obaveze za status punopravne opštine su vrhunac neznanja”, kazao je Đeljošaj za portal “Malesia.org”
87 pregleda 3 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2017. 10:18h

Izmjene zakona kojima se Tuzima obezbjeđuje status punopravne opštine su dio koalicionog sporazuma Albanaca sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), i nema opasnosti da budu kasnije oborene na Ustavnom sudu, izjavio je funkcioner koalicije “Albanci odlučno” Nik Đeljošaj. On je kazao da nije protivustavna odredba prema kojoj Tuzi mogu dobiti status opštine bez rasopisivanja referenduma, koji je obavezan Zakonom o teritorijalnoj organizaciji.

“Obaveza Ustavnog suda je da štiti Ustav, i oni koji navode da izmjene zakona nisu u skladu sa najvišim državnim aktom neka jasno kažu koji član Ustava je prekršen. Teze prema kojima Tuzi nisu ispunile zakonske obaveze za status punopravne opštine su vrhunac neznanja”, kazao je Đeljošaj za portal “Malesia.org”.

On je rekao da DPS zasada poštuje obaveze iz koalicionog sporazuma, podsjećajući da su izmjene zakona dostavljene Skupštini i da će se o njima raspravljati 27. aprila. Izmjenama zakona, Tuzi će dobiti status punopravnhe opštine 1. septembra 2018. godine dok će Golubovci i dalje funkcionisati u sastavu glavnog grada. Đeljošaj je ponovio da albanska koalicija ima međunarodne garancije za sporazum sa DPS-om.

“Već smo kazali da smo tokom pregovora imali komunikciju sa predstavnicima nekih stranih ambasada, koje su višegodišnjim angažmanom potvrdile prijateljstvo prema Albancima”, kazao je on.

Bonus video: