SDP glasa za NATO, URA traži da DPS pristane na izbore

“Nemam nikakvih sumnji u ishod glasanja. Uvjeren sam da će članstvo u NATO-u biti na korist svih građana Crne Gore, bez obzira kako oni to posmatraju”, kazao je Darmanović i istakao da će španski Senat o prijemu odlučivati u posljednjoj sjednici aprila
145 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2017. 06:51h

Građanski pokret URA uslovio je glasanje za članstvo u NATO-u novim izborima, dok će Socijaldemokratska partija (SDP) biti u parlamentu prilikom potvrđivanja Zakona o sjevernoatlantskom sporazumu koji je Vlada juče uputila parlamentu.

Potpredsjednik URA Neđeljko Rudović podsjetio je da je odluka centralnog odbora te partije da se parlament bojkotuje jer je vladajuća većina formirana “na izbornoj krađi”.

“Ukoliko se do trenutka održavanja sjednice, koja će biti uskoro, promijene političke okolnosti, odnosno ako DPS pristane na nove izbore i pokrene dijalog o uslovima za njihovo održavanje, onda bi partijski organi donijeli konačnu odluku”, rekao je Rudović.

Iz SDP-a su ponovili da će biti u parlamentu kada se bude glasalo o NATO-u, što su i ranije najavili čelnici te partije. Demos i Demokrate su ranije najavili da neće prekidati bojkot Skupštine, jer se zalažu za referendum.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je juče da se očekuje da rasprava i glasanje o NATO bude organizovano u narednih 10 do 15 dana.

“Nemam nikakvih sumnji u ishod glasanja. Uvjeren sam da će članstvo u NATO-u biti na korist svih građana Crne Gore, bez obzira kako oni to posmatraju”, kazao je Darmanović i istakao da će španski Senat o prijemu odlučivati u posljednjoj sjednici aprila. On ne očekuje da će biti referenduma o prijemu Crne Gore u NATO u Holandiji.

Iz Demokratskog fronta su kazali da je Vlada parlamentu uputila ovaj akt i prije nego što je proces ratifikacije zvanično okončan u državama članicama NATO-a.

“Brzina slanja ovog akta i poklapanje sa podizanjem optužnice protiv lidera DF-a koji su vodeći protiv članstva Crne Gore u NATO-u i koji se zalažu za održavanje referenduma, govori da DPS i njegovi sateliti tretiraju pitanje NATO-a kao privatno pitanje”, rekao je “Vijestima” član predsjedništva DF-a Predrag Bulatović.

On je dodao da je tom odlukom političko nasilje usmjereno i protiv onih koji su za članstvo u alijansi, ali traže dijalog o načinu donošenja odluke o tom pitanju. “Što se DF-a tiče, ovom metodologijom nelegalna većina i nelegitimni parlament učinili su eventualnu odluku o članstvu privremenom. Otvorili su prostor da se u budućnosti ta odluka može promijeniti na isti način”, rekao je Bulatović i ponovio da se Front zalaže za referendum. On je rekao “da će vidjeti na koji način će izraziti neslaganje”, navodeći da će “svakako to biti demokratski”.

U Sjevernoatlantskom ugovoru, koji će biti usvojen u parlamentu, između ostalog, navodi se da su potpisnice saglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve, što znači da bi se napad na Crnu Goru tretirao kao napad na NATO.

“I da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, u ostvarivanju prava na pojedinačnu i kolektivnu samoodbranu priznatog članom 51 Povelje UN, pomoći strani ili stranama koje su napadnute, preduzimajući odmah, pojedinačno i zajedno sa drugim stranama, mjere koje se smatraju potrebnim, uključujuću upotrebu oružane sile”, kaže se u ugovoru.

Rusi tvrde da i Tramp jača podjele u CG

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je predsjednik SAD Donald Tramp potpisivanjem protokola o ulasku Crne Gore u NATO nastavio politiku "inercije koja odražava logiku suprotstavljanja na evropskom kontinentu”.

“Ocjenjujemo taj korak kao znak politike inercije Vašingtona koja odražava logiku suprotstavljanja na evropskom kontinentu, stvaranja novih linija razdvajanja", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. U saopštenju se navodi da se “Crna Gora uvlači u NATO bez uzimanja u obzir mišljenja naroda i da je ulazak zemlje u alijansu veoma pogrešan, jer protivrječi interesu naroda i šteti stabilnosti na Balkanu i Evropi u cjelini.

Tramp je 11. aprila potpisao Protokol o ulasku Crne Gore u NATO, nakon što ga je sa 97 glasova za i dva protiv podržao američki Senat.

Bonus video: