ASK: Obustaviti uplatu novca iz budžeta za šest političkih subjekata

Kako je saopšteno iz Agencije, ti politički subjekti su Socijalistička narodna partija na državnom i lokalnom nivou, Građanski front (Cetinje), Bokeški forum (Tivat) Izbor i Novska lista (Herceg Novi) i DS IBER HOT (Plav)
63 pregleda 3 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.04.2017. 13:15h

Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila je Ministarstvo finansija i organe lokalne uprave za poslove finansija da je potrebno obustaviti uplatu budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada šest političkih subjekata koji u zakonskom roku nijesu dostavili godišnje konsolidovane finansijske izvještaje.

Kako je saopšteno iz Agencije, ti politički subjekti su Socijalistička narodna partija na državnom i lokalnom nivou, Građanski front (Cetinje), Bokeški forum (Tivat) Izbor i Novska lista (Herceg Novi) i DS IBER HOT (Plav).

„Na osnovu evidencije Agencije, od ukupno 18 subjekata koji nijesu dostavile godišnje konsolidovane finansijske izvještaje, navedenih šest dobija budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada po osnovu osvojenih mandata na lokalnim ili parlamentarnim izborima“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije podsjećaju da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza Ministarstva finansija i organa lokalne uprave za poslove finansija da obustave uplatu sredstava političkom subjektu, ako u propisanom roku ne podnese godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za prethodnu godinu.

„Podsjećamo da su u zakonskom roku na adresu Agencije dostavljeni godišnji konsolidovani izvještaji 45, od ukupno 63 politička subjekta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da obavještavanje Ministarstva finansija i nadležnih organa lokalne uprave spada u redovne aktivnosti Agencije po isteku propisanih rokova za dostavljanje izvještaja.

Bonus video: