Kriza u Agrokoru ih nije pogodila

Agrokorova firma u Crnoj Gori ima 111 prodavnica u kojima su zaposlena 1.532 radnika. U toku je, kažu, zapošljavanje novih sezonskih radnika
92 pregleda 8 komentar(a)
Agrokor, Foto: Twitter
Agrokor, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.04.2017. 05:48h

Kompanija Merkator Crna Gora, koja posluje u sastavu Agrokora, neće otpuštati radnike i zatvarati markete u Crnoj Gori zbog dužničke krize u hrvatskoj kompaniji. Iz kompanije Merkator Crna Gora “Vijestima” je rečeno da posluju, kao i do sada stabilno.

“Sve finansijske obaveze prema zaposlenima, državi, dobavljačima i drugim partnerima izmirujemo u skladu sa zakonom i planiranim rokovima, a u toku je zapošljavanje novih sezonskih radnika”, rekli su iz Merkatora.

Ta firma u Crnoj Gori ima 111 prodavnica u kojima su zaposlena 1.532 radnika.

Agrokor poseduje 61 preduzeće u zemljama bivše Jugoslavije (Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BIH i Crnoj Gori ) i Mađarskoj.

Firma koja je u vlasništvu biznismena Ivice Todorića ima dugove od šest milijardi eura od čega su 3,5 milijarde dugovanja prema bankama. U naredne tri godine Agrokor treba da vrati povjeriocima milijardu i po eura.

Slovenački Merkator Todorić je platio više od pola milijarde eura i to u trenutku kada je ta firma imala dugove oko milijardu eura. Regionalni mediji pišu da je upravo ta kupovina bila najveći kamen o vratu Agrokoru.

U hrvatskoj je na Vladin predlog usvojen posebni zakon koji predviđa da država pomogne firmama koje imaju više od 8.000 zaposlenih i milijardu eura duga, a koje su od posebnog interesa za državu. Taj zakon je nazvan “Leks Agrokor”.

Ruska Sberbank i VTB banka, drže 52 odsto ukupnih dugova Agrokora, odnosno više od 80 odsto dugova prema bankama.

Hrvatski mediji pišu da su dvije ruske banke u ovu investiciju ušle zbog geostrateške namjere da uđu u Hrvatsku, pa kroz nju i u Evropsku uniju, koja je uvela sankcije Rusiji.

“Naivna je i sama ideja da Rusi od početka nijesu znali u šta se upuštaju s Agrokorom”, objavio je “Večernji list”.

Hrvatski analitičari upozoravaju da će kriza u Agrokoru oslabiti hrvatsku ekonomiju, a koliko će je oslabiti zavisiće o mogućnosti dobavljača, prerađivačkih kompanija da krenu da izvoze. Zavisiće, kako kažu, i od preostalih 90 odsto ekonomije da se prilagodi novoj situaciji i ne dopusti prelivanje krize.

Srpski mediji pišu da ukoliko se ne oporavi, Agrokor bi sa sobom mogao da povuče i pojedina srpska preduzeća.

U Agrokorovim preduzećim u Srbiji, među kojima su i neki od najvećih trgovinskih lanaca - Roda, Idea i Merkator, zatim Dijamant, Frikom, Kikindski mlin, MG Mivela, radi oko 11.000 ljudi.

Kako je juče objavio Index.hr, Antonio Alvarez Treći, kojeg su ruske banke postavile za glavnog u procesu osmišljanja izlazne strategije u Agrokoru i restrukturiranje kompanije, napustio je Hrvatsku.

Taj potez je uslijedio nakon što je Vlada Hrvatske imenovala Anta Ramljaka za glavnog u procesu reorganizacije firme.

Agrokor izašao iz vlasničke strukture Karisma Hotelsa?

Hrvatski Poslovni list objavio je da je Agrokor izašao iz vlasničke strukture turističke kompanije Karisma Hotels Adriatic (KHA), koju je osnovao prije četiri godine s grupom TUI i meksičkim Karisma Resorts Internationalom. U Agrokoru nijesu potvrdili ovu informaciju, a odgovor TUI-a Poslovni još čeka. Ova nezvanična informacija, navodi hrvatski list, pojavila se povodom namjere KHA da preuzme upravljanje crnogorskim HTP-om Ulcinjska rivijera, što su mali dioničari dočekali u panici da će im Agrokor sa svojim problemima pokvariti posao. Iz KHA su kazali da je Agrokor prisutan u vlasničkoj strukturi. “Aktivnosti koje će se eventualno preduzimati imaće za cilj nastavak nesmetanog daljeg uspješnog poslovanja KHA grupacije”, rekli su iz KHA.

Bonus video: