Litvanija pozdravlja napredak Crne Gore u integracijama

Pejović je poručio da su integracija u EU i NATO faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i u tom kontekstu ukazao na potrebu većeg prisustva Unije u regionu, posebno kroz snaženje politike proširenja
57 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović
Aleksandar Andrija Pejović
Ažurirano: 11.04.2017. 11:11h

Litvanija pozdravlja napredak Crne Gora u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i spremna je da pruži svu potrebnu podršku u pravcu održavanja dobrog tempa pristupnih pregovora i pripreme za buduće članstvo u Uniji, poručila je ambasadorka te države u Crnoj Gori, Rasu Kairene.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Kariene je razgovarala sa ministrom Aleksandrom Andrijom Pejovićem, koji je upoznao sa aktuelnim stanjem u pristupnim pregovorima, kao i sa planovima za otvaranje i zatvaranje novih poglavlja tokom predsjedavanja Malte EU.

Pejović je poručio da su integracija u EU i NATO faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i u tom kontekstu ukazao na potrebu većeg prisustva Unije u regionu, posebno kroz snaženje politike proširenja.

„Kairene je, na primjeru te države, istakla da je proces pristupanja zahtjevan, ali da su koristi od članstva veoma značajne. U tom smislu je ohrabrila rezultate Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatnih reformi, posebno iskazavši zadovoljstvo zbog usklađenosti s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Kariene čestitala na skoroj finalizaciji procesa ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i u vezi s aktuelnom situacijom u EU i regionu.

Bonus video: