Marković ocjenjuje ministre: Rad i plate u raskoraku

Husović u februaru primio 1.676 eura iako nije imao nijednu aktivnost. Toliko je primio i Bošković, koji je u Vladi zadužen za resor odbrane i nadzor vojske
176 pregleda 32 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.04.2017. 05:46h

Premijer Duško Marković uskoro bi trebalo da ocijeni učinak ministara kroz razmatranje izvještaja o realizaciji programa Vlade za prvi kvartal ove godine (januar, februar, mart), tvrde u Vladinoj službi za odnose sa javnošću.

Iako su se pojedini članovi vlade rijetko pojavljivali u javnosti čak i u protokolarnim prilikama, odnosno u krajnjem se ne vidi njihov konkretan rezultat rada “iza kulisa”, u Markovićevom kabinetu tvrde da je premijer zadovoljan radom i posvećenošću ministara. Oni ističu da se angažman članova vlade ne može ocjenjivati kroz medijske nastupe.

“Rad članova Vlade prati se na dnevnoj i na sedmičnoj osnovi i to kroz njihovu aktivnost u radnim tijelima Vlade i na sjednicama Vlade. Rad i rezultati svakako imaju primat nad prisustvom u medijima. Kako je i kvartal upravo završen Vladi predostoji razmatranje Izvještaja o realizaciji Programa rada Vlade za prvi kvartal 2017. što će biti prilika da učinak po tom osnovu bude i kvantifikovan“, navode u vladinoj službi za odnose sa javnošću.

Nakon što je u skupštini, krajem novembra, izabrana nova vlada, Marković je ministrima dao rok od godinu da se dokažu rezultatima u svojim resorima, navodeći da će u protivnom biti zamijenjeni. Slično je ponovio i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na Savjetu za praćenje programa stranke, koji je svom zamjeniku poručio da bi trebalo smijeniti sve one koji na bilo koji način ometaju razvoj biznisa.

Iako je na prvim sjednicama novim ministrima savjetovao da se ne pojavljuju u medijima dok ne budu imali konkretne rezultate, sudeći po izvještajima na vladinom sajtu, neki članovi Markovićevog kabineta ne mogu se pohvaliti pretjeranim aktivnostima za preko četiri mjeseca angažmana.

Među njima prednjači potpredsjednik Vlade Rafet Husović koji, sudeći po sajtu vlade, od izbora na tu funkciju nije imao nijedan sastanak. Dok su se njegove kolege potpredsjednici Militin Simović i Zoran Pažin inicirali razne odluke, pojavljivali na brojnim konferencijama i imali radne obaveze u inostranstvu, posljednja vijest objavljena na Husovićevoj internet prezentaciji je da je izabrana vlada.

Plata potpredsjednika vlade za regionalni razvoj u februaru je bila 1.676 eura, a nije poznat njegov konkretni rezultat rada u tom resoru ni u prethodnoj vladi. Simović, koji je i ministar poljoprivrede, primio je 1.850 eura. Pažin, koji obavlja i dužnost ministra pravde, u februaru je zaradio 1.705 eura. Pretjeranim radom se ne može pohvaliti ni ministarka bez portfelja Marija Vučinović, koja je od izbora vlade uglavnom primala ambasadore. Vučinovićeva je u februaru primila 1.784 eura, dok je njena plata iznosila dvije hiljade, prije nego što je Marković uveo mjere štednje.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je ključno pitanje da li je postojeći broj ministarstava optimalan, navodeći da u vladi nije procijenjen optimalan broj zaposlenih koji mogu da iznesu reforme.

“Kalkulacije o broju ministarstava su dobile na značaju tokom pregovora o koaliciji, pa opet imamo situaciju u kojoj politika i koalicioni sporazumi reformišu državnu upravu. Na taj način, a u skladu sa Uredbom o načinu rada i organizaciji državne uprave, ne postoji ni približno jednak obim poslova u ministarstvima, što se može vidjeti, između ostalog, i po aktivnostima resornih ministara”, tvrdi Marović.

Za razliku od Husovića i Vučinovićeve, koji nemaju konkretna zaduženja, sudeći prema sajtu Vlade, ministri koji vode važne resore u vladi bili su angažovani u prethodna četiri mjeseca. Tako je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je zadužen za nadzor oružanih snaga, obaveze na putu ka NATO, između ostalog je učestvovao na sastanku ministara članica NATO, obilazio vojne kontingente i održao godišnje konsultacije sa vojno-diplomatskim predstavnicima Crne Gore u inostranstvu. Boškovićeva plata iznosila je 1.644 eura. U prva četiri mjeseca gotovo svake nedjelje u inostranstvu su bili ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, koji je i glavni pregovarač sa EU. Darmanovićeva plata iznosila je 1.756 eura, dok Pejović zarađuje 1.620 eura.

Kasalica: Imaju status i zarade, ali ne vidimo stvarne rezultate

Podsjećajući na izvještaj Svjetske banke, ekonomska analitičarka Mila Kasalica pojasnila je da se u tom dokumentu eksplicitno kritikuje crnogrski fond javnih zarada i preporučuje rad na smanjenju zaposlenih u javnoj upravi.

“To je neoborivi dokaz kvaliteta rezultata glavnog tima ukupne administracije, koji je dobio sve što je tražio-zaradu, status, privilegije, političku zaštitu, stambenu sigurnost i mnogo više, ali se iz dana u dan ne može otkriti šta je njihov konkretan doprinos, odnosno stvarni rezultat njihovog rada iako se formalno piše da rade mnogo više od prosječnog osmočasovnog radnog dana”, smatra Kasalica, navodeći da to vodi stanju gdje se javne funkcije i radni zadaci “probiraju s ciljem da se uzme više para”. “Zato su protokolarne aktivnosti jedini domet i interes udarnog tima javne administracije. Uz ispravku da oni u tome vide zasluge”.

Šehović prima manje od Nurkovića

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je, između ostalog, zadužen za nadzor nad Upravom policije primio je u februaru 1.840 eura. Nuhodžić je zaustavio nerpavednu isplatu varijabila, tražio da vozači ne plaćaju nove namete za registraciju, imao je sastanke Direktorata za vanredne situacije, obišao CB Bar...

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u februaru je primio 1.742 eura, a u tom periodu između ostalog bio je na ministarskom sastanku u Ženevi i parafirao Ugovor o osnivanju transportne zajednice u regionu zapadnog Balkana. Ministar prosvjete Damir Šehović u istom mjesecu primio je 1.535 eura, što je 200 eura manje. Šehovićevo ministarstvo je krenulo u kontrolu fakulteta, naložilo provjeru VIP odjeljenja, iniciralo izmjene zakona da se rasterete osnovci, kao i za besplatno školovanje, vraćanje uniformi...

Ministarka nauke Sanja Damjanović zarađuje 1.630 eura, dok je ministar zdravlja Kenan Hrapović primio 1.728 eura. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić zarađuje 1.556 eura, ministarka javne uprave Suzana Pribilović 1.619 eura, koliko prima i ministar za ljudska prava Mehmet Zenka. Ministar rada Kemal Purišić je prije mjera štednje primao 2.215 eura, dok sad nije naveo podatke.

Bonus video: