Zenka i Hoti: Albanci u CG i Crnogorci na Kosovu most između dvije zemlje

On je rekao da Ministarstvo ima značajnu ulogu u najvažnijem pregovaračkom poglavlju 23, koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava
75 pregleda 3 komentar(a)
Mehmed Zenka
Mehmed Zenka
Ažurirano: 10.04.2017. 16:09h

Albanska manjina u Crnoj Gori i crnogorska na Kosovu predstavljaju most saradnje između dvije zemlje i obogaćuju kulturni diverzitet države u kojoj žive i djeluju.

To je saopšteno nakon sastanka ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke sa zamjenikom ministra kulture, omladine i sporta Kosova, Redžepom Hotijem.

Zenka je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, informisao sagovornika da je politika Vlade Crne Gore veoma posvećena ispunjavanju svih međunarodnih standarda u procesima evropskih i evroatlanskih integracija.

On je rekao da Ministarstvo ima značajnu ulogu u najvažnijem pregovaračkom poglavlju 23, koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava.

Hoti je informisao Zenku o usvojenoj Strategiji za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice u Kosovo 2016-2021.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da treba raditi na afirmaciji i očuvanju identiteta crnogorske manjine na Kosovu, kao i njihovoj punoj integraciji u kosovsko društvo.

“Albanska manjina u Crnoj Gori i crnogorska manjina na Kosovu predstavljaju most saradnje između dvije zemlje i obogaćuju kulturni diverzitet zemlje u kojoj žive i djeluju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da manjine, svojim konstruktivnim djelovanjem, unaprjeđuju bogatstvo suživota, doprinose jačanju sinergije i ukupnog međunacionalnog, međukulturnog i međuvjerskog sklada.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dvije prijateljske zemlje veoma dobri, i da će se takva saradnja nastaviti i u narednom periodu, posebno u oblastima ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije.

Hoti je, kako je saopšteno, prenio Zenki poziv ministra kulture, omladine i sporta Kosova, Kujtima Šalje, da dođe u radnu posjetu Prištini kako bi detaljnije razmijenili primjere dobre prakse i dogovorili korake u daljoj saradnji.

Bonus video: