Abazović: Prije dvije godine svanulo URA-i, vrijeme da svane i Crnoj Gori

Abazović je kazao da stub ekonomskog razvoja Crne Gore mora počivati na sedam parametara: reforma državnog aparata, turizma, poljoprivrede, ekonomije znanja, energetike, proizvodnje i prerade i životne sredine
227 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2017. 17:15h

Prošlo je dvije godine od kako je svanulo URA, ali je konačno vrijeme da svane i Crnoj Gori, poručio je Dritan Abazović nakon što je danas jednoglasno izabran za novog predsjednika Građanskog pokreta URA.

"Hvala vam što se izabrali teži, ali pravedniji put. Svi smo mogli da idemo lakšim putem, da nam bude ugodnije, ali smo izborali teži ali jedini ispravan put. Država treba da bude vječna, a vlast treba da se smijeni što prije", poručio je Abazović, koji je na mjestu predsjednika naslijedio Žarka Rakčevića.

Abazović je kazao da će biti atipični predsjednik partija i dodao da je njegovo lično uvjerenje da samo dobri ljudi mogu da budu dobri političari.

"Zato ću prije svega truditi se da budem bolji, a od svojih saradnika ću tražiti sigurno samo da budu dobri, da ne lažu, da ne varaju, da ne daju lažna obećanja, da se trude, da iskoriste svoje znanje jer na taj način jednostvano svi pomognemo Crnoj Gori. Ja sam siguran da su promjene u Crnoj Gori jako blizu, da će one doći vjerovatno naredne godine. Mi smo spremni za tako nešto".

Abazović se obratio i kolegama iz opozicije.

"Izbjegnite teme svađalice. Shvatimo da teme svađalice su pokrivalica za njihove kriminalne aktivnosti. Nemojmo da se oko svake stvari svađamo. Ako tako nastavimo da se svađamo uvijek ćemo biti u manjini", rekao je on.

On je kazao da vlast potencira svađu u opoziciji putem bliskih medija koje je okarakterisao kao "najveći šljam koji su uvezli još od 1990-ih".

"Ne treba samo da izvozimo i da sječemo svoje šume, da sječemo sopstvena pluća i da se u jednom trenutku ugušimo - što od loše vlasti, što od lošeg vazduha. Mi treba da prerađujemo stvari u Crnoj Gori. Mi treba da radimo gotove prozivode u Crnoj Gori", kazao je Abazović

Osim opoziciji, Abazović se obratio i manjinskim koalicionim partnerima u Vladi Crne Gore.

"Ne štitite vi državu. Štite kriminalne grupe, državi pravite štetu. Štitite ljude koji štite svoj krvavo stečeni kriminal, krvavo stečenu imovinu kroz kriminalne aktivnosti a koji vam podvaljuju priču da branite državu," rekao je Abazović.

Abazović je u inauguralnom govoru kazao da će URA do 21. maja predstaviti ekonomski plan "Posao za sve", koji će ponuditi ostalim partijama da dopune svojim idejama.

Dodao je da će partija posebnu pažnju u narednih šest mjeseci posvetiti problemima u obrazovanju i zdravstvu.

Abazović je kazao da stub ekonomskog razvoja Crne Gore mora počivati na sedam parametara: reforma državnog aparata, turizma, poljoprivrede, ekonomije znanja, energetike, proizvodnje i prerade i životne sredine.

URA će se zalagati za raskidanje štetnih privatizacionih ugovora, a nove investitore planira da privuče smanjenje birokratskih procedura, posebno za mlade preduzetnike.

"Pokušaćemo kroz, ne toliko složene procedure, da stvorimo mogućnosti da se izgradi 40 hotela visoke kategorije na primorju i 10 na sjeveru Crne Gore, što će gravitirati 7.000 radnih mjesta," kazao je on.

Crna Gora, po njemu, treba da se fokusira na ekonomiju znanja.

"Danas najbrže rastuće su ekonomije znanja, koje se prije svega tiču proizvodnje programerstva, softvere i drugih stvari koje nije teško uraditi.Imamo izvanrednu omladinu ali potpuno nepotrijebljenu", kazao je on.

Abazović se osvrnuo i na drvnu industriju.

"Ne treba samo da izvozimo i da sječemo svoje šume, da sječemo sopstvena pluća i da se u jednom trenutku ugušimo - što od loše vlasti, što od lošeg vazduha. Mi treba da prerađujemo stvari u Crnoj Gori. Mi treba da radimo gotove prozivode u Crnoj Gori", kazao je.

Napomenuo je da je Crna Gora jedina zemlja u svijetu koja je Ustavom definisana kao ekološka.

"Može lako da se pokrene projekat eco-state. Postoje eko gradovi, postoje eko kvartovi, postoje eko sela, ali eko države i dalje ne postoje. Mi možemo da budemo originalni u promovisanju ideju eco friendly state. Da napravimo državu koja bi barem kao pilot trebalo da služi, kao pokazatelj", kazao je on.

“Moguća je, i u svijetu jedinstvena pojava, da vam studenti štrajkuju i protestuju protiv besplatnog školovanja. Ili da, opet, vjerovatno odabrani studenti, u parlamentu ne mogu da sroče nijedno suvislo pitanje premijeru, dok se premijer jedne susjedne nam države itekako trese od upravo pobune njihovig kolega studenata,” kazala je Glušica

Predsjednica Foruma žena URA Rajka Glušica kazala je u obraćanju prisutnima da je uloga žene teška u patrijarhalnoj Crnoj Gori, još teža za uspješne žene a najteža na žene u opoziciji.

Profesorica se osvrnula na dešavanja u Crnoj Gori.

“Moguća je, i u svijetu jedinstvena pojava, da vam studenti štrajkuju i protestuju protiv besplatnog školovanja. Ili da, opet, vjerovatno odabrani studenti, u parlamentu ne mogu da sroče nijedno suvislo pitanje premijeru, dok se premijer jedne susjedne nam države itekako trese od upravo pobune njihovig kolega studenata,” kazala je ona.

Glušica se osvrnula i na članove koalicione vlasti.

“U takvoj državi je moguće je da vam u sred Skupštine Crne gore spale rječnik nacionalnog jezika, a onda se paliteljima kao nagradu za dobro odrđane posao dodijele visoke državne funckije. Jasno nam je i zašto je moguće da vam najvećeg pjesnika slobode i otpora tiraniji proglase genocidnim," rekla je ona.

Žarko Rakčević osvrnuo se na dvije godine tokom kojih je vodio URA i šta je potrebno Crnoj Gori da bi izašla iz krize.

“Dijalog nam treba. Crna Gora kao zarobljeno i ušančeno društvo ne može naprijed. Ali URA zna oko kojih vrijednosti neće i ne može biti dijaloga”, kazao je Rakčević.

Osvrnuo se i na nastup URA u okviru koalicije Ključ sa Demosom i Socijalističkom nardonom partijom.

“Bez obzira na namjere i uslove sa osvojenih 11 odsto nijesmo zadovoljni i osjećam ličnu odgovornost. Ponosan sam na sve poruke koje su se čule od strane koalicije Ključ ili se nijesu dovoljno čule u zaglušujućoj buci presudne I konačne bitke”, kazao je on.

U radnom dijelu konvencije za potpredsjednike URA izabrani su Miloš Konatar,Suada Zoronjić i Neđeljko Rudović.

Prije nego što se prisutnim obratio novi predsjednik URA, na konvenciji je nastupio čelista Ilijad Šaba.

"Ovaj trenutak je veličanstven da mi dođe odmah da dam ostavku", našalio se Abazović.

On se u jednom trenutku pridružio čelisti.

Drugoj konvenciji URA su, između ostalih, prisustvovali Miodrag Lekić, Raško Konjević, Aleksandar Damjanović, Dragan Krapović, Slaven Radunović, Milica Kovačević, Boris Raonić, Dragan Koprivica, Željko Ivanović, Miodrag Perović, Milka Tadić-Mijović...

Konvencija je održana pod sloganom "Promjene. Sloboda. Razvoj".

Galerija

Bonus video: