Ovaj tim pobjeđuje

Zato, dođi kući, jer imamo plan za moderan grad
136 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate mrestilište, Foto: Demokrate
Demokrate mrestilište, Foto: Demokrate
Ažurirano: 15.05.2018. 06:45h

Iako jedna od najbogatijih opština u Crnoj Gori, sa raznovrsnim prirodnim bogastvom i resursima, Plužine su danas suočene sa lošom socio – ekonomskom situacijuom, depopulacijom i odlaskom mladih.

Privatizacije u režiji Demokrtske partija socijalista opustošile su industriju sjevera, a nisu zaobišle ni Plužine.

Pored toga, neodgovorno i nesavjesno ponašanje pojedinaca iz lokalne uprave natjerali su mnoge Pivljane da napuste ovaj prelijep kraj.

Primjer svega toga jeste i zatvoreno i napušteno mrestilište na rijeci Vrbnici, 8 km od Plužina, a nekad je imalo 10 zaposlenih radnika.

Danas, nažalost, objekat je devastiran, posebno njegov unutrašnji dio, dok su bazeni relativno očuvani, iako prilično zarasli.

Mrestilište ''Vrbnica'' izgrađeno je po osnovu Sporazuma o utvrđivanju obaveza HE ''Piva'' prema Opštini Plužine 1981. godine, a obaveze proističu po osnovu izgradnje hidroelektrane.

Navedenim Sporazumom predviđeno je da EPCG nakon izgradnje pomenuti objekat preda na upravljanje Opštini Plužine, međutim, kako kažu iz lokalne samouprave to se nije dogodilo zbog zakonskih okvira koji su to sprečavali, i kao rezultat navedenog sad imamo zatvoreno i napušteno mrestilište.

Demokratska Crna Gora izradila je sveobuhvatan i konkretan Program za Plužine, koji će biti baziran na principu problem – rješenje. Izradi Programa prethodila je aktivna terenska kampanja i posjećivanje svakog domaćinstva, kako bi se Demokrate upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju građani Plužina. Jedno od rješenja jeste i projekat mrestilišta. Demokrate, kao nosioci nove vlasti, iniciraće pregovore sa EPCG s ciljem postizanja dogovora oko stavljanje u funkciju mrestilišta ( proizvodnja mlađi i konzumne pastrmke). Uvjereni smo da će građani Plužina svoje povjerenje ukazati upravo Demokratama, kao onima koji ispune ono što obećaju, što smo i dokazali u primorskim opštinama gdje vršimo vlast, zato, dođi kući, jer imamo plan za moderan grad.

DEMOKRATE: ŽABLJAK ĆE DOBITI OTKUPNI CENTAR

Kako to dolikuje kadru DPS, lokalna samouprava na Žabljaku za osam godina nerada i nemara nije omogućila poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode prvenstveno na teritoriju durmitorske regije, a onda i cijele Crne Gore. Neorganizovan otkup poljoprivrednih proizvoda, maćehinski odnos lokalne samoprave i državne vlasti prema poljoprivrednicima Žabljaka, doveo je do gašenja ognjišta i odseljavanja stanovništva, a prvenstveno odlaska mladih.

Postojanje otkupno - distributivnog centra na Žabljaku je prijeka potreba. S obizom na aktuelnu situaciju, odnosno nepostojanje istog, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima je nemoguće da plasiraju svoje proizvode na lokalno ili regionalno tržište. Demokrate će, nakon preuzimanja vlast na Žabljaku, finansirati izgradnju logističkog - distributivnog centra za otkup proizvoda sa Žabljaka, ali i cijelog sjevernog regiona.

Objekat će biti izgrađen na teritoriji Njegovuđe, a na ovom lokalitetu je moguće za ove potrebe i adaptirati jedan od postojećih objekata. Na ovaj način, Demokrate će postaći proizvodnju, a otvaranje ovakvog objekta, po svim standardima, podrazumijeva i genеrisanje novih radnih mjesta. Takođe, značaj ovog centra ogledaće se u tome što će poljoprivredni proizvođači imati osiguran plasman robe na tržište, kao i siguran put proizvoda „od njive do trpeze“.

I ovaj projekat je dokaz da se Demokratska Crna Gora zalaže za ravnomjeran regionalni razvoj i valorizaciju, a ne za rasprodaju i degradaciju. Zato, dođi kući, jer imamo plan za moderan grad.

PODRŠKA DEMOKRATAMA RASTE IZ DANA U DAN

Galerija