SAGOVORNIK IZ VLADE ZA "VIJESTI":

"Nismo željeli zajedničke sjednice Vlade koje služe za slikanje"

Sa druge strane, Vlada Srbije je u toku prošle godine imala zajedničke sjednice sa vladama Slovenije, Mađarske ali i Vojvodine. Prije četiri godine održana je sjednica i sa Vladom Makedonije, dok se ovog proljeća očekuje zajednička sjednica vlade Srbije i Grčke u Solunu
87 pregleda 16 komentar(a)
Edi Rama Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Edi Rama Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2017. 19:28h

U vladi Crne Gore raspoloženi su za organizovanje zajedničke sjednice sa predstavnicima vlade Albanije, iako do sada nijesu učestvovali u takvoj vrsti regionalnih okupljanja.

Premijer Albanije Edi Rama je tokom susreta sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem predložio da se u oktobru organizuje zajednička sjednica dviju vlada u Skadru, kako bi se razmotrile mogućnosti saradnje susjednih država. Iz Vlade su kazali da su već određeni ljudi koji bi pripremili sjednicu.

“Zajedničke sjednice su dobra ideja, ako će se na njima donijeti konkretne odluke koje će koristiti obijema državama. Sličnih inicijativa je bilo i ranije, ali nijesmo željeli da učestvujemo na sjednicama protoklarnog karaktera koje služe kao prilika za promociju i slikanje. Umjesto toga, predlagali smo konkretnu saradnju ministara”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vlade.

Tokom posjete tadašnjeg premijera Mila Đukanovića Beogradu najavljena je zajednička sjednica vlada Srbije i Crne Gore, ali ona ni nakon tri godine nije organizovana, iako je u međuvremenu, bilo potpisivaja zajedničkih sporazuma na nivou ministara. Zajednička sjednica najavljena je i tokom nedavne posjete Markovića Srbiji, kada je aktuelni premijer Aleksandar Vučić rekao da će u Crnoj Gori biti održana zajednička sjednica dviju vlada na temu saradnje u konkretnim projektima.

Sa druge strane, Vlada Srbije je u toku prošle godine imala zajedničke sjednice sa vladama Slovenije, Mađarske ali i Vojvodine. Prije četiri godine održana je sjednica i sa Vladom Makedonije, dok se ovog proljeća očekuje zajednička sjednica vlade Srbije i Grčke u Solunu.

Koordinator programa u Građanskoj alijansi Edin Koljenović smatra da su takve inicijative dobrodošle jer doprinose smirivanju tenzija u regionu. On smatra da zajedničke sjednice mogu biti efektivne.

“Postoje vrlo konkretna pitanja koja mogu biti predmeti pažnje na prvoj takvoj sjednici vlada ovih država, poput uspostavljanja direktnog platnog prometa, regulisanje pitanja toka Bojane, pitanje obrazovanja i statusa manjina u ovim državama, pitanje zastupanja interesa na međunarodnoj sceni i potencijalnih zajedničkih diplomatskih predstavnišava i slično”, kazao je Koljenović.

Vučić učestvovao na najviše zajedničkih sjednica u regionu

Da praksa zajedničkih sjednica nije neubičajena u regionu potvrdili su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji su se dogovorili o zajedničkoj sjednici za početak juna. Ipak, u njihovom organizovanju prednjači Aleksandar Vučić koji je tokom pet godina na čelu Vlade održao zajedničke sjednice sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i premijerkom RS Željkom Cvijanović, ali i sa njenim prethdnikom Miloradom Dodikom. Tada je bilo predloga da se zajedničke sjednice sa srpskim entitetom u BiH održavaju dva puta godišnje. Vučić je učestvovao i na zajedničkoj sjednici sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, kada je, između ostalog, pratio ženski skijaški kup Zlatna lisica na Pohorju.

Preporučujemo za Vas