Stanić: Kada Đukanović tri godine ne plaća porez onda je jedino što ostaje novi kredit

Ovakvi "očajnički" potezi, smatra Stanić dobijaju na težini, kad se vidi da ta ista Vlada želi da proda Luku Bar, HG Budvanska Rivijera, Insititut Simo Milošević i brojna druga preduzeća za iznos koji je manji od kamata koje ćemo platiti za ovaj kredit u narednoj deceniji
9 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: SDP
Mirko Stanić, Foto: SDP
Ažurirano: 07.04.2017. 14:50h

Vlada Crne Gore nas, već skoro uzgred, iz nedjelje u nedjelju obavještava o novim zaduženjima. Zadužuju nas desetine miliona eura, zalažu državnu imovinu, podižu poreze i takse kao da se radi o nečijoj đedovini, a ne o državi svih nas, građana Crne Gore, saopštio je portparol SDP-a Mirko Stanić.

On je dodao i da "kad je ekonomija kockarska i rasipnička i kad bivši premijer i predsjednik vladajuće partije tri godine ne plaća porez, onda je jedino što ostaje novo podizanje kredita kod “već poznatih banaka”.

"Naravno, banka će naplatiti kamatu na kredit u iznosu od 3.9% uz euribor i 0.75% za obradu kredita, tako da će nas ovaj aranžman koštati desetine miliona eura u narednoj deceniji. Ovo se dešava u momentu kad je cijena zaduživanja za većinu evropskih zemalja od 0% do 1%. Samo trošak za kamate na godišnjem iznosu prelazi 2.6% BDP-a, što nas svrstava u svjetske lidere kad je zaduživanje u pitanju. Vjerovatno će predstavnici DPS-a i partije koje ih podržavaju reći da je dobro da smo evropski i svjetski lideri, makar u nečemu, ali će građani ovo “liderstvo” plaćati sve većim porezima, manjim primanjima, smanjivanjem socijalnih davanja i kapitalnih investicija", kazao je Stanić.

Ovakvi "očajnički" potezi, smatra Stanić dobijaju na težini, kad se vidi da ta ista Vlada želi da proda Luku Bar, HG Budvanska Rivijera, Insititut Simo Milošević i brojna druga preduzeća za iznos koji je manji od kamata koje ćemo platiti za ovaj kredit u narednoj deceniji.

"Zadužujuemo se za 80 miliona, a glavnu luku u državi prodajemo za 8 miliona. Zna se kakvo je stanje u nekom domaćinstvu kad moraju da založe zlato za novac. Upravo takvo je, nažalost, i stanje crnogorske ekonomije u ovom trenutku i za to će neko morati vrlo brzo da odgovara", kazao je Stanić.

Bonus video: