Službenica Skupštine osumnjičena za pronevjeru oko 100.000 eura

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz parlamenta osumnjičena službenica je iskoristila politički vakuum nastao raspadom vladajuće koalicije, i pisala lažne naloge za službena putovanja poslanika iz poslaničkih klubova vlasti i opozicije
93 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2017. 05:20h

Gotovo svi poslanici prethodnog saziva Skupštine dali su izjave policiji u okviru istrage koja se vodi protiv T. Č., službenice računovodstva u državnom parlamentu, osumnjičene da je falsifikovanjem naloga za službena putovanja oštetila državnu kasu između 80.000 i 100.000 eura, saznaju “Vijesti”.

"Policijski službenik me je pozivom obavijestio da postoji sumnja da su nepoznata lica prisvojila određenu sumu novca, falsifikujući moj potpis i zlouporebljavajući moje ime mjesecima nakon što mi je prestala poslanička funkcija. Sve ostale informacije koje sam dobio tom prilikom, doživio sam kao povjerljive i od značaja za dalji rad Tužilaštva na ovom slučaju, te smatram da ovom organu treba ostaviti da ih na kraju zvanično saopšti javnosti", kazao je "Vijestima" bivši poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz parlamenta osumnjičena službenica je iskoristila politički vakuum nastao raspadom vladajuće koalicije, i pisala lažne naloge za službena putovanja poslanika iz poslaničkih klubova vlasti i opozicije.

"Vijestima" je iz više izvora potvrđeno da policija provjerava oko 200 lažnih naloga za više od 60 poslanika. Osumnjičena je, tvrde oni, falsifikovala i potpise tadašnjeg generalnog sekretara Skupštine.

Nalozi su falsifikovani od proljeća 2016. godine do novogodišnjih praznika pa su, prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", nalozi za službena putovanja nakon parlamentarnih izbora pisani i na ime poslanika koji više nijesu bili u parlamentu.

Policiji je iz Skupštine rečeno da službenica nije suspendovana nakon što je falsifikovanje otkriveno, jer je u to vrijeme bila bez generalnog sekretara, već je prebačena da radi u skupštinskoj arhivi.

Iz Skupštine nisu juče odgovorili "Vijestima" na pitanja u vezi sa njenom suspenzijom.

Prema informacijama "Vijesti", policija je poslanicima tražila na uvid i pasoše i uzela njihove kopije, kako bi utvrdila da li su i gdje putovali u terminu koji se pominje na lažnim nalozima.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" istraga je pokazala da je službenica pojedinim poslanicima izdavala naloge za različita putovanja. Zbog toga su neki od njih upisani da su isti dan bili u dvije različite države.

Bonus video: