Marković: Crna Gora zainteresovana za iskustva Australije u oblasti zaštite životne sredine

Premijer se zahvalio ambasadorki na angažovanju u prethodnom četvorogodišnjem periodu u korist snaženja bilateralnih veza između dvije zemlje
0 komentar(a)
Duško marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.07.2018. 13:41h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu nerezidentnu ambasadorku Australije u Crnoj Gori Džuliju Fini.

Kako navode iz Markovićevog kabineta, premijer se zahvalio ambasadorki na angažovanju u prethodnom četvorogodišnjem periodu u korist snaženja bilateralnih veza između Crne Gore i Australije.

"Zajednički je izraženo zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije države i ukazano na potrebu intenziviranja političkih kontakata i daljeg unapređenja obostrano korisne saradnje, prevashodno u domenu ekonomije, čemu geografska udaljenost ne treba da bude prepreka. Premijer Marković je ukazao na uspješno poslovanje australijskih privrednika u Crnoj Gori, koji svojim angažmanom doprinose pozitivnoj percepciji i Crne Gore i Australije, shodno čemu treba da budu primjer budućim eventualnim australijskim investitorima. Takođe, obostrano predočene mogućnosti saradnje u oblasti zaštite životne sredine, budući da Australija posjeduje veliko iskustvo u toj oblasti, a Crnu Goru u narednom periodu očekuje otvaranje poglavlja 27- Životna sredina i klimatske promjene", stoji u saopštenju Vlade.

Marković je, kako se dodaje, informisao Fini o aktivnostima i aktuelnostima Crne Gore o dinamici pregovaračkog procesa sa EU.

"Ambasadorka Fini je čestitala Crnoj Gori članstvo u NATO, što cijeni veoma važnim u kontekstu mira i ukupne stabilnosti, i čime je stvoren dodatan prostor za snaženje saradnje, budući da je Australija važan i aktivan partner Alijanse. Istovremeno, pozdravila je uspjeh koji Crna Gora ostvaruje u procesu pristupanja EU", stoji u saopštenju Vlade.