DF: Velimirović je kazao da ga je Katnić ucijenio da potpiše bilo šta

Iz DF-a je saopšteno da će još osam osoba u postupku dati takve izjave
340 pregleda 273 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2017. 17:12h

Demokratski front je na vanrednoj pres konferenciji objavio izjavu optuženog za planiranje terorističkih napada Mirka Velimirovića u kojoj on navodi da je zloupotrijebljen od specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz DF-a je saopšteno da će još osam osoba u postupku dati takve izjave.

Novinarima se obratio Predrag Bulatović navodeći da su došli do novih saznanja koja su gotovo prije tri mjeseca plasirana crnogorskom tužilaštvu.

„Mi smo došli do potpisanog iskaza, i ovjerenog u srpskom tužilaštvu, od strane Mirka Velimirovića na kojem stoji, kako je ranije dao lažan iskaz o njegovoj umiješanosti o dešavanjima 16. oktobra. Očigledno da SDT, policija i ANB prate svakog funkcionera DF. Mi smo govorili o ovoj izjavi među sobom, u prostorijama DF-a, i očigledno je da smo prisluškivani. I zato je izvršen pritisak na Velimirovića, i zato je on doveden u Podgoricu. I ako je ko vršio pritisak, od suđenja do danas, na Velimirovića, onda je to radio SDT da utvrde da li postoji ovakva izjava ili ne. I zato je nastala panika u ANB-u, SDT i brifovanje javnosti da će se nešto pojaviti", pročitao je Bulatović.

On je dodao da u pismu stoji da je Velimirović ucijenjen slobodom pristao da potpiše bilo šta.

„Ovo je praktično opovrgavanje sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao Velimirović, a ovjerio Viši sud. Ako imamo u vidu da je i policijski službenik, izvjesni Samardžić potpisao sporazum o priznanju krivice i odustao do tog sporazuma, i rekao da je na njega vršen pritisak pa je morao da potpiše, onda se postavlja pitanje – do kada SDT i Katnić mogu da ucjenjuju ljude slobodom i vrše na njih pritisak, da potpisuju sporazume o priznanju krivice, da ih sud ovjerava i da to bude, na kraju, dokaz protiv DF-a i njegovih lidera“, dodao je Bulatović.

Milutin Đukanović, predsjednik kluba poslanika DF-a, izjavio je da je cio slučaj "stravičan progon DF-a".

„Taj progon je organizovala kriminalna grupa na čijem čelu je Milo Đukanović, zatim Beba Popović, Zoran Pažin i Milivoje Katnić. Zbog toga će DF podnijeti krivične prijave protiv Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, zbog raznih falsifikata u ovom slučaju, gdje ne postoji ni jedan materijalni dokaz“ kazao je Đukanović.

On je dodao da nije normalno da ni jedna institucija nije bila upoznata sa činjenicom da je na sceni državni udar.

Velimirović: Nikada nisam ništa dogovarao sa Sinđelićem

Mirko Velimirović, jedan od osumnjičenih za sprovođenje terorističkog napada u crnoj gori, izjavio je da "ništa nije dogovarao sa Aleksandrom Sinđelilićem".

“Moja jedina namjera kada sam je potpisao je bila da spasim zatvora 17 osoba koje su došle po mom pozivu na mitingu da izraze nezadovoljstvo i to isključivo mirnim sredstvima. Niko od nas nije imao nikakvo oružje. Ucijenjen slobodom ljudi koji su mi vjerovali pristao bih da potpišem bilo šta”, navodi Velimirović u saopštenju.

On je dodao i da niko od okupljenih nije kod sebe imao nikakvo "sredstvo" kojim bi mogli da nanesu ikakvu povredu, kao ni da nisu ni planirali bilo kakve nerede ili nasilje prema policiji Crne Gore i građanima.

“Nakon prijema presude od 7. decembra 2016. godine i pažljivog čitanja iste, shvatio sam da sam od strane Specijalnog tužilaštva na određeni način zloupotrijebljen, u svrhu koja je samo tom organu znana. Ne želim da neistinitim iskazom prouzrokujem patnje i gubitak slobode ili osudu bilo koga. Želim da umirim svoju savjest iznošenjem jedine istine od oktobra 2016. godine. Konstrukcija mog navodnog priznanja koja se pominje u presudi je sastavljena od strane Katnića i istu nisam ni čitao, samo sam je potpisao” saopštio je Velimirović.

Velimirović je prije nekoliko dana bio u zgradi Specijalnog tužilaštva, gdje je pričao o prijetnjama koje dobija nakon što je progovorio o organizaciji i učešću u pripremanju haosa na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Velimirović je, kako se vjeruje, tužiocima pričao o prijetnjama koje dobija od “određenih struktura u Srbiji”, da bi promijenio iskaz u slučaju pripreme terorističkih napada.

Galerija

Bonus video: