Nema protesta prije ratifikacije

Čelnici Demokratskog fronta još razmatraju modele za suprotstavljanje ratifikaciji protokola u parlamentu
55 pregleda 82 komentar(a)
Portesti, Foto: Boris Pejović
Portesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2017. 05:26h

Demokratski front (DF) najvjerovatnije neće organizovati proteste protiv učlanjenja u NATO prije nego vlada proslijedi državnom parlamentu zakon o ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore alijansi, saznaju “Vijesti”.

Predsjedništvo Demokratskog fronta planira da pozove ostatak opozicionih partija da na protestima traže raspisivanje referenduma o učlanjenju u NATO. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” u Frontu još razmatraju na koji način bi mogli spriječiti glasanje o ratifikaciji u Skupštini, a podršku očekuju od Demokrata, Demosa, Socijalističke narodne partije i pokrata URA koji se zalažu za odluku na referendumu.

“Čekamo da vlada predstavi zakon o ratifikaciji, a izvjesno je da ćemo organizovati proteste protiv glasanja u Skupštini. Iako nijesmo slali zvanične pozive, očekujemo da nam se ostatak opozicije pridruži”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Proteste protiv učlanjenje u NATO u subotu će ispred Skupštine organizovati “Alternativa”, iz koje navode da je to njihova obaveza prema ljudima koji su u vrijeme bombardovanja branili Crnu Goru.

Predsjednik “Alternative” Vesko Pejak rekao je da je prioritet da na proteste dođu porodice stradalih i veterani, kao i “vatrogasci koji su gasili pogođene objekte i medicinsko osoblje koje je liječilo ranjenike”.

On je rekao da na protestima očekuje i parlamentarne partije koje se protive članstvu u NATO-u. Na proteste protiv NATO-a nedavno je pozvao i Marko Milačić iz pokreta “Otpor beznađu”, koji je od opozicionih lidera tražio zajednički sastanak na kome bi se dogovorili oko organizacije. Funkcioneri opozicije su u neformalnim razgovorima kazali da će na proteste poslati predstavnike.

Premijer Duško Marković je kazao da bi Vlada mogla tražiti da se o prijemu odluči u Skupštini i prije nego što se okonča ratifikacija u ostalim članicama NATO-a, kao i da očekuje proteste zbog ulaska Crne Gore u alijansu.

Proteste protiv NATO-a nedavno je u Pljevljima najavio i član predsjedništva DF-a Andrija Mandić, koji je poručio da je pokrenuta veliku akcija.

“Uradićemo sve što je u našoj moći da pitanje referenduma i slobodnog izjašnjavanja građana nametnemo prije tog roka, ali ako nam to ne pođe za rukom a trudićemo se i ulicom i pritiskom da dođe do demokratskog izjašnjavanja. Opcija referenduma će ostati otvorena čak i ako uspiju prevarom tamo da nas uguraju. Referendum je jedina ispravna opcija“, rekao je tada Mandić.

Bonus video: